Eladta az örökhagyó a végrendeletben nekem szánt ingatlant

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor , Dr. Szabó Andrea Blanka | 2020.01.23 | Ingatlan

Elhunyt nagybácsim jó néhány évvel ezelőtt végrendeletében úgy rendelkezett, hogy halála esetén a balatoni nyaralóját én öröklöm. Nem volt tudomásom a végrendelet ezen rendelkezéséről, de a hagyatéki eljárás során megkaptam ezen információt. Mint ahogy azt is, hogy a végrendelet aláírását követően a nagybácsi a nyaralót végül eladta. A végrendelet alapján igényt tarthatok-e a nyaralóra vagy az abból befolyt vételárra?

Nem ritka eset, hogy az örökhagyó a végrendeletében felsorolt néhány vagyontárgy, így különösen az ingatlanok közül egyet vagy többet még életében értékesít (elidegenít). A végrendelkezési szabadság kifejezés már közismert, tehát tudjuk, hogy az örökhagyó szabadon eldöntheti, hogy végrendeletében örökösként kit/kiket nevez meg, és mely vagyontárgyak vonatkozásában. Mindezek mellett, ugyanúgy jogosult arra is, hogy a megírt végrendeletében foglaltakat később módosítsa, megváltoztassa, illetve részben vagy egészben visszavonja. Végrendelet ide vagy oda, természetesen az örökhagyó a tulajdonában lévő vagyontárgyakkal, ingatlanokkal a halála előtt szabadon rendelkezhet, vagyis a végrendelet a végrendelkezőt semmilyen módon nem kötelezi vagy korlátozza.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Amennyiben a nagybácsi a ránk hagyott nyaralót még a halála előtt eladta, annak jogi megítélése megegyezik a visszavont végrendeleti rendelkezéssel. A joggyakorlat ezt az esetkört úgy tekinti, mintha az adott ingatlan vonatkozásában az örökhagyó a végrendeletét visszavonta volna, és azt hagyatékaként utóbb már nem kívánta a megjelölt végrendeleti örökösnek juttatni. Emiatt sajnos semmilyen módon nem tarthatunk igényt sem a nagybácsi nyaralójára, sem az annak helyébe lépő értékre.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a végrendelet az eladott ingatlanon túl egyéb vagyont is érint, a végrendelet egyéb rendelkezései hatályban maradnak.

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, vagy segítségre van szüksége, forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal csapatához!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja