Elhabolódott az ingatlanom! Megtarthatom!?!

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Török Ingrid | 2021.04.29 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Vízparti tulajdonosok, figyelem! Jelen cikkünk érdekes lehet az Önök számára, ugyanis cikkünkben különleges témát boncolgatunk, ami nem más, mint az ingatlan elhabolódásával kapcsolatos jogi problémakör. Először azonban tisztáznunk kell, mit is jelent az elhabolás!

Elhabolás a víz (folyó, patak, csatorna, tározó, tó) hullámzó mozgásának hatására a partban keletkezett rongálódás. Vízparti ingatlan esetében előfordulhat, hogy a víz hullámzó mozgása megrongálja az ingatlan részét, vagy extrém esetben az ingatlan teljes egészében víz alá is kerülhet. Vajon ilyen extrém esetben hogyan változik ingatlanunk jogi megítélése?

Több szempontból is érdemes vizsgálni a témakört.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

  1. Az ingatlan művelési ága, illetve megnevezése

Abban az esetben, ha az ingatlan víz alá kerül, az ingatlan ingatlan-nyilvántartásban szereplő megnevezése vagy művelési ága nem fog megfelelni az ingatlan természetbeni állapotának. Az illetékes ingatlanügyi hatóság hivatalból vagy kérelemre átvezeti a valóságnak megfelelő változásokat.

  1. Az ingatlan tulajdonjoga

Főszabály szerint az ingatlan tulajdonosának a tulajdonában vannak az ingatlan határain belül lévő természetes állóvizek (a tó, a holtág), amelyek más ingatlanon elhelyezkedő vizekkel közvetlen kapcsolatban nincsenek.

Tehát a fentieknek megfelelően, amennyiben a vízfelület ingatlanunk határain belül helyezkedik el, akkor az az ingatlantulajdonos tulajdonában marad.

Azok a vizek, amelyek nem tartoznak a fenti kategóriába, és a nemzeti vagyonról szóló törvényben külön nem kerültek feltüntetésre, állami tulajdonban vannak, de forgalomképesek.

A nemzeti vagyonról szóló törvény alapján az állam kizárólagos tulajdonába tartoznak a törvény 1. sz. mellékletben meghatározott folyóvizek, holtágak, mellékágak, természetes tavak és ezek medre. Érdemes tehát megvizsgálnunk, hogy vajon a törvény alapján az ingatlanunk kizárólagos állami tulajdonba tartozik-e.

  1. Az ingatlan visszaállítása eredeti állapotába

A vízgazdálkodási törvény szerint a tulajdonos parti ingatlanát az elhabolás ellen jogosult megvédeni, illetve az elhabolt részt vízjogi engedély alapján helyreállítani.

A fentiek alapján tehát az ingatlantulajdonos elhabolódás eseten, megfelelő engedélyek birtokában akár az eredeti állapotot is helyreállíthatja.

Amennyiben ingatlanjogi témában problémája merülne fel, keresse bátran az ECOVIS Hungary Legal csapatát! Állunk rendelkezésére!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja