Elrontott áfaregisztráció? Kérjen kijavítást!

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. Dr. Sándor Géza | 2021.03.25 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Akár cég, akár egyéb szervezet alapítására kerül sor, a bejegyzési kérelemnek a nyilvántartó hatósághoz történő benyújtásával egyidejűleg az állami adó- és vámhatósághoz is kérelmet kell benyújtani a szervezet adószámának megállapítása érdekében.

Amennyiben az alapítással érintett szervezet áfaalanyisága nem kizárt, tekintettel arra, hogy Áfa tv. szerinti gazdasági tevékenységet nem folytat, vagy kizárólag közhatalmi tevékenységet folytat, akkor az áfafizetési kötelezettség megállapításának módjáról kell nyilatkoznia. Az áfafizetési kötelezettséget meg lehet állapítani az általános szabályok alapján, de az Áfa tv. szerint számos más opció választására is ekkor van lehetőség.

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás megalapításakor még nem forr ki egészében az üzletmenethez kapcsolódó optimális adózási forma, vagy újabb tevékenységekkel bővül a vállalkozás tevékenységi köre, amely más adózási formát tesz indokolttá. Az áfafizetési kötelezettség megállapításának módjai között azonban jellemzően csak a tárgyévet követő év első napjával lehet váltani.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az alapításkori bejelentés vagy éppen annak elmulasztása kiküszöbölésére szolgál az Áfa tv. 257/F. §-a által biztosított lehetőség a bejelentkezéskor tett nyilatkozat módosítására: „Az adóalany az állami adó- és vámhatósághoz benyújtott kijavítási kérelem útján a bevallások utólagos adóellenőrzésének megkezdését megelőzően, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül kezdeményezheti a 20. § (5) bekezdése, 30. § (4) bekezdése, 45/A. § (5) bekezdése, 80. § (2) bekezdés b) pontja, 80/A. § (1) bekezdése, 88. § (1) bekezdése, 192. § (1) bekezdése, 196/G. § (1) bekezdése, 197. § (1) bekezdése, 212/A. § (1) bekezdése, 218. § (1) bekezdése, 220. § (1) bekezdése, 224. § (1) bekezdése szerinti választásának vagy választása hiányának módosítását, feltéve, hogy a módosítás nem érinti az általa megállapított és bevallott adóalap, fizetendő adó és az előzetesen felszámított, levonható adó összegét.”

A kijavítási kérelem a termékek Közösségen belüli beszerzésével, a szolgáltatás nyújtását érintő teljesítési hellyel, az adó alapjának forintban történő megállapításával, az ingatlanértékesítés és -bérbeadás adókötelessé tételével, az alanyi adómentesség, illetve a pénzforgalmi elszámolás választásával, valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyi és viszonteladói jogállással kapcsolatos nyilatkozatok módosítására irányulhat.

A kijavítási kérelem előterjesztésének lehetősége időben tehát nem korlátlan: arra az adó megállapításához való jog elévülési idején belül van lehetőség, feltéve, hogy a módosítás nem érinti az általa megállapított és bevallott adóalap, a fizetendő adó és az előzetesen felszámított, levonható adó összegét.

A kijavítási kérelmet a 20T201T adatlapon lehet előterjeszteni úgy, hogy annak benyújtását megelőzően akár az eseti, akár az állandó képviseleti jogosultságot (EGYKE) igazolni kell a NAV felé; ellenkező esetben a benyújtott kérelmet a NAV hatálytalannak tekinti.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

Dr. Sándor Géza

Dr. Sándor Géza
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
geza.sandor@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja