Én akarok lenni az év munkáltatója – elengedhetem a 2018-as szombati munkanapokat?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2018.01.18 | Munkajog

2018-ban hat szombaton is dolgozni kell, a gyakorlatban sok munkáltató vagy korábban hazaengedi ezeken a napokon a munkavállalókat, vagy nem is várja el a hétvégi munkavégzést – na de, hogyan lehetséges ez munkajogi szempontból?

Ha munkáltatóként meghozom a döntést, ennek kivitelezésére alapvetően két megoldás áll rendelkezésemre. A gyakorlatban sokszor dönt úgy a munkáltató, hogy egyszerűen elengedi a szombati munkanapokat, és eltekint a munkavállalók munkajogi kötelezettségétől, miszerint ezeken a napokon rendelkezésre kell állniuk és munkát kell végezniük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkarend szerinti pihenőnapokon berendelhetem a munkavállalóimat, így ha elengedem a szombati munkanapokat, ezek a napok értelemszerűen pótlás nélkül kimaradnak a termelésből.

Fontos szem előtt tartani, hogy a jogszabály szerint, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget, tehát eltekint a munkanapon történő munkavégzéstől, akkor a munkavállalókat bizony ilyenkor is megilleti az alapbér, tehát ilyen döntésünk esetén nem csökkenthetjük a hó végi fizetéseket. Ilyen esetben a törvény kifejezetten védi a munkavállalót azzal is, hogy előírja, ha a munkavállaló munkaidő-beosztása alapján bérpótlékra lett volna jogosult – például éjszakai munkavégzés esetén – bizony azt is ki kell fizetni az alkalmazottaknak.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A munkáltató azonban kötelező jelleggel dönthet úgy, hogy a szabadságokat a szombati munkanapon adja ki, és a munkavállalónak egy ilyen döntést tulajdonképpen muszáj elfogadnia, ha a munkaszerződés nem rendelkezik másképp. A munka törvénykönyve ugyanis úgy szól, hogy a munkáltató évente hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, aminek megfelelően a fennmaradó szabadnapok kiadásának pontos időpontjáról a munkáltató dönthet, a munkavállaló ugyan ellentmondhat, de ezt a munkáltató nem köteles figyelembe venni.

A szabadnapok kiadása és kivétele kapcsán mindenképpen érdemes egy évre előre gondolkozni, ugyanis ha a munkáltató nem adja ki az összes szabadságunkat, akkor sem vagyunk jogosultak arra, hogy a megmaradó szabadnapokat megváltassuk, tehát anyagi ellenértéket nem kérhetünk érte a munkáltatótól.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja