Fellélegezhetnek az adósok az ingatlanárverési szabályok megváltozásával

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2017.11.16 | Ingatlan

A végrehajtási törvény nemrég történt módosítása adósmentő csomagként robbant be a fogyasztók világába. Ezt megelőzően ugyanis egy-egy ingatlanhoz az árverések során nagyon könnyen – az ingatlan becsértékének 50-70%-án – lehetett hozzájutni. Az ingatlanértékesítés szabályainak módosítására így egyértelműen annak érdekében került sor, hogy a végrehajtási eljárás biztosítsa, hogy a lefoglalt ingatlanok minél magasabb áron kerüljenek értékesítésre, valamint a fennálló követelések is a lehető legnagyobb mértékben térüljenek meg.

A módosítás értelmében a fogyasztókkal kötött szerződésen alapuló követelések behajtása tárgyában indult végrehajtási eljárások során a lakóingatlanért a kikiáltási árnak megfelelő összeggel tehető érvényes vételi ajánlat. Továbbra is irányadó marad azonban az a szabály, hogy ez a „előny” csak akkor alkalmazandó, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt.

A fenti szabály az első két árverésre, valamint a második árverést követő ingatlan átvételi eljárásra is irányadó. Amennyiben ezeken az árveréseken, illetve az átvételi eljárás során a vételi ajánlat összege nem éri el a kikiáltási árat, azaz az inatlan becsértékét, az árverések sikertelenek és sor kerül az ingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetmény közzétételére, amelynek során a végrehajtás szünetel az újabb árverés kitűzéséig.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Általános szabály az ingatlan árverések során, hogy az ötödik árveréstől kezdve lehet az ingatlant a becsértéke felén megszerezni. A törvénymódosítás értelmében azonban ezt a szabályt a fogyasztókkal kötött szerződésen alapuló követelések behajtása tárgyában indult végrehajtási eljárásokban nem lehet alkalmazni. Ezen eljárásokban ugyanis a lakóingatlanra legalább a kikiáltási ár 90%-ának megfelelő összeggel tehető érvényes vételi ajánlat, ha a lakóingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetmény közzététele óta egy év eltelt, és a lakóingatlan még nem került értékesítésre.

A módosítás lehetőséget biztosít továbbá arra is, hogy a lakóingatlan fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelés behajtása iránt indult végrehajtási eljárásban a becsérték összegénél alacsonyabb értéken kerüljön értékesítésre. Ebben az esetben a felek mindegyike, tehát az adósnak és a végrehajtást kérőnek, több végrehajtást kérő esetén pedig mindegyik végrehajtást kérőnek bele kell egyeznie a meghatározott érték összegébe, illetve kérniük kell, hogy a meghatározott érték legyen az árverésen a legalacsonyabb érvényes vételi ajánlat. Ebben az esetben az adós – az ingatlan értékesítéséből befolyó vételár felosztását követően fennmaradó – tartozása/tartozásai megszűnnek és a végrehajtási eljárás pedig befejeződik.

Végrehajtással kapcsolatosan forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja