Figyelem! Akár állami támogatással is csökkenthető a lakáshitel!

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.01.04 | Ingatlan

Jelentős segítséget kapnak a lakáscélú hitelek adósai, ugyanis egy 2018. január 1. napján hatályba lépő Kormányrendelet lehetővé teszi, hogy vissza nem térítendő állami támogatás igénylésével csökkentsék a lakáscélú jelzáloghitel-tartozásukat.

Természetesen a támogatás igénybevételének több feltétele is van, de vegyük át röviden a legfontosabb kérdéseket.

A támogatásra kizárólag a nagycsaládosok lesznek jogosultak, de közülük is csak azok, ahol a harmadik vagy a további gyermek 2018. január 1-e után születik. De nem feltétlenül kell megvárni a gyermek megszületését, ugyanis a támogatás már akkor is kérhető lesz, ha a várandósság az igénylés időpontjában eléri a 12. hetet.

A korábban – 2018. előtt – született gyermekek „beszámításánál” nincs különösebb korlátozás, így a gyermekek számába például a nagykorú gyermek is beszámít.

De mégis mekkora összegre számíthatunk? A támogatás összege a gyermekek számától függ, ugyanis gyermekenként 1-1 millió forintra tarthatnak majd igényt.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Hangsúlyozzuk, a támogatás összege kizárólag a 2018. január 1. után született gyermek után igényelhető. Egy példával szemléltetve: ha 2018. január 1-ét követően a már meglévő két gyermekünk mellé két további gyermek érkezik a családba, akkor 2 millió forint állami támogatásra tarthatunk igényt.

Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a kedvezmény a már meglévő – vagyis a 2018. január 1-e előtt – és a jövőben felvett forintalapú lakáscélú jelzálog-hitelekre is vonatkozik.

A támogatás igénylésére vonatkozó kérelmet a házastársak, élettársak együttesen és díjmentesen nyújthatják be az illetékes kormányhivatalnál.

A kérelem elbírálását követően a kormányhivatal – sikeres igénylés esetén – megküldi a támogatást megállapító határozatot a jelzáloghitelt nyilvántartó pénzügyi intézménynek, aki pedig a határozat hozzá történő beérkezését követő 4 napon belül egy összegben kifizeti az igényelt összeget a hitelszámlára.

A támogatási összeg előtörlesztésnek minősül, azonban ezért az előtörlesztésért a bank a terhünkre díjat és egyéb költséget nem számolhat fel, az előtörlesztés díját az állam téríti majd meg a bankunk részére.

A sikeres igénylőnek számos feltételnek kell megfelelnie, ahhoz, hogy hozzájusson a támogatáshoz, ezért érdemes a kérelem minél pontosabb benyújtása érdekében a témában járatos szakemberhez fordulnia.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja