Hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása, hitelfelmondási tilalom – Kiket illet meg?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Farkas Tímea | 2020.11.05 | Követeléskezelés

A hiteltörlesztési moratórium értelmében 2020. 03. 19-től az adósok év végéig mentesülnek a fennálló hitelük törlesztőrészleteinek megfizetése alól. A fizetési haladék kizárólag a 2020. 03. 18-ig már folyósított kölcsönökre vonatkozik. Az Országgyűlés 2020. október 28-án hirdette ki az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló törvényt, mellyel a fizetési moratórium időtartamát 2021. június 30-ig meghosszabbította.

A meghosszabbított fizetési haladék – ellentétben a tavasszal elrendelt általános kedvezménnyel – csak bizonyos társadalmi csoportokra és meghatározott vállalkozásokra vonatkozik. Mindazon lakossági és vállalati adósok, akiket a törvény nem nevesít, 2020. december 31. napját követően további fizetési haladékot nem kapnak, a hiteltartozásukat szerződés szerint teljesíteni kötelesek.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Kire vonatkozik a meghosszabbított fizetési haladék?

A természetes személy adósra, aki

  • munkanélküli, és 2021. 01. 01. – 2021. 06. 30. között regisztrált álláskeresőként van nyilvántartva,
  • 2021. 01. 01. napján gyermeket váró vagy nevelő szülőnek minősül, illetve a 2021. 01. 01. – 2021. 06. 30. közötti időtartam alatt válik gyermeket váró vagy nevelő szülővé,
  • 2021. 01. 01. napján, illetve a 2021. 01. 01. – 2021. 06. 30. közötti időtartam alatt saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesül, illetve ebben az időszakban válik nyugdíjassá,
  • a fenti időszakban közfoglalkoztatási jogviszonyban áll, illetve közfoglalkoztatási jogviszonyt létesít.

A vállalkozások közül egyelőre nem tisztázott, hogy mely pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásra vonatkozik a kiterjesztett fizetési haladék. E kérdés további részleteit, a minősítéshez szükséges mutatószámot külön kormányrendelet fogja meghatározni. Vállalkozásokra vonatkozó moratórium nem hosszabbodik meg automatikusan, nekik a haladék fenntartása érdekében kérelmet kell benyújtani bankjukhoz.

Azokat az adósokat – akár lakossági, akár vállalati ügyfelek –, akikre a meghosszabbított fizetési haladék nem vonatkozik, de a törlesztőrészleteket nem tudják fizetni 2021. 01. 01. napját követően sem, hitelfelmondási tilalom illeti meg. Ennek értelmében a bank nem fizetés okán nem mondhatja fel a hitel-, kölcsön-, és lízingszerződéseket 2021. 06. 30. napjáig, és ezen időszak alatt az adós és a hitelező egyeztetést folytat le a fizetőképesség helyreállítása érdekében. Amennyiben a hitelező és az adós közös megegyezéssel megállapítják a visszafizetés feltételeit, így különösen a tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettség mértékét és teljesítés esedékességét, az a hitelszerződést módosításának tekintendő.

Összességében elmondható, hogy a meghosszabbított fizetési haladék, csak bizonyos csoportokat érint, azonban a felmondási tilalom további fél évre mindenkit megillet, a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönök vonatkozásában.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja