Hogyan is képzeli el a jogalkotó a hétvégi fűnyírást?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Farkas Tímea | 2019.06.20 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Elérkezett az évnek azon része, amikor hétvégente felzúgnak a fűnyírók, felbőgnek a láncfűrészek és persze felsírnak a szomszédok. Cikksorozatunk első részében megvizsgáljuk, hogy Budapest egyes budai kerületeinek, illetve Pest megye budai vonzáskörzetének néhány nagyobb városában milyen szabályok vonatkoznak a zajvédelemre, azaz mettől-meddig lehet zajhatással járó kerti munkát végezni.

Az I. kerület lakóterületi övezetében kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajkibocsátással járó tevékenység, így különösen motoros fűnyírás vagy motoros fakivágás munkanapokon 7-től 18 óráig, szombaton 8-tól 13 óráig végezhető, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig egyáltalán nem végezhető. A kerületben szintén korlátozott a zajt okozó építési, bontási vagy ezekhez kapcsolódó szállítási és rakodási tevékenység végzésének időtartama. E munkálatokat munkanapokon 7 és 18 óra között, szombaton és pihenőnapokon 9-től 15 óráig szabad végezni, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig szintén nem végezhetőek.

A III. kerületben kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet (különösen belső égésű motoros fűnyírás vagy fakivágás, kerti traktor működtetése) munkanapokon és szombaton egységesen 8-tól 20 óráig lehet végezni, vasárnap és ünnepnapokon viszont egyáltalán nem szabad. A szabályok be nem tartása esetén a természetes személyek részére kiszabható helyszíni bírság 50 000 forintig, míg a közigazgatási bírság 200 000 forintig terjedhet.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A XI. kerület rendelete szerint lakóövezetben kertépítéssel és -fenntartással kapcsolatos zajos tevékenységet munkanapokon 8-tól 20 óráig, szombaton, vasárnap illetve ünnepnapokon 9-től 14 óráig lehet végezni. A szabályok be nem tartása esetén 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

A XII. kerületben munkanapokon reggel 7 órától este 20 óráig lehet elvégezni a kerti munkát mások zavarása nélkül. Szombaton és pihenőnapokon a délutáni sziesztára tekintettel reggel 9-től délig, illetve 15 órától 18 óráig szabad zúgni a fűnyíróval, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig szigorúan tilos. A szabályokat be nem tartó magánszemély 100 000 forintig terjedő bírsággal sújtható.

Kevésbé szigorúak a szabályok a XXII. kerületben. Zajjal járó kerti munkát hétköznapokon 7-től 20 óráig, szombaton és munkaszüneti napokon 8 és 16 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig 9 és 12 óra között végezhetünk. A kerületben a szabályok megszegéséért kiszabható bírság legmagasabb mértéke 100 000 forint.

Ami a budai oldal vonzáskörzetét illeti, Törökbálinton zajonghatunk legtovább. A településen ugyanis munkanapokon már reggel 6 órától zúghat a fűnyíró, egészen este 20 óráig. Ennek ellensúlyozásaként viszont vasárnaponként és ünnepnapokon egyáltalán nem, szombaton pedig kizárólag 8-tól 18 óráig végezhető a zajos tevékenység.

Szentendrén a lakóingatlanban háztartási igényeket kielégítő zajjal járó tevékenységet végezni munkanapokon 8-tól 19 óráig, egyéb napokon 9 és 12, illetve 15 és 19 óra között lehet. E megfogalmazásba természetesen nem csak a fűnyírás és a favágás tartozhatnak bele, hanem olyan háztartási gépek zajai is, amelyek alkalmasak a szomszédok nyugalmának megzavarására. Hasonló szabályok vonatkoznak Érdre, azzal, hogy szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon csak délig lehet zajongani, valamint, hogy a szabályok be nem tartásáért az elkövető 200 000 forintig terjedő bírsággal büntethető.

Megjegyezzük, hogy a jelzett időszakokon kívül az azonnali veszély- vagy baleset-elhárítási munkavégzés esetében természetesen végezhető zajjal járó tevékenység.

Cikksorozatunk következő részében a fennmaradó Budapesti kerületek, és néhány nagyobb város vonatkozó szabályozását vizsgáljuk meg.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja