Huskyval szánt lehet vontatni, de biciklit nem!

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Szöllőskei Laura | 2019.07.25 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Biciklizés közben érdemes bizonyos szabályokat betartanunk annak érdekében, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés egy reggeli frissítő bringázás közepette.

Bármennyire is jó edzésnek tűnik a kutyánk számára, hogy vontasson minket biciklivel, mégis megfontolandó, hogy egy ilyen mutatvánnyal kápráztassuk el a szomszédainkat. A KRESZ ugyanis kifejezetten tiltja, hogy kerékpárral állatot vezessünk, vagy magunkat így vontassuk. Az előbbiekhez hasonlóan ugyancsak tiltott manőver a „nullakezezés”, amit egyenes szakaszon minden gyakorlott bringás próbálgat, amikor mindkét kezével elengedi a kormányt és csak a törzsével próbálja irányítani a biciklit.

Akármennyire is meglepő, a fenti tilalmakat a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ tartalmazza. A KRESZ-ből bizonyára mindenki ismeri azt a szabályt, hogy az erre kijelölt kerékpársávon vagy kerékpárúton – illetve erre utaló jelzés esetén a buszsávon –, ezek hiányában a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán kell közlekedni, lakott területen kívül pedig az úttest jobb széléhez húzódva. De mi van akkor, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan? Ilyenkor kivételesen a járdán is közlekedhetünk a kerékpárunkkal, de ez esetben be kell tartanunk a legfeljebb 10 km/órás sebességet, továbbá arra is ügyelnünk kell, hogy a gyalogosokat ne veszélyeztessük vagy korlátozzuk. Habár sokan nem figyelnek erre, mégis az úttesten való átkelés során a bicikliről le kell szállni és azt tolva kell az út egyik oldaláról a másikra átjutni, ahogyan gyalogosként tennénk.

Külön szabályok vonatkoznak azokra az esetekre, amikor nem egyedül kívánunk kerékpározni, hanem ezt az élményt másokkal is meg akarjuk osztani, ez azonban csak a 16 éven felüliek kiváltsága. A 16. életévét betöltött személy ugyanis már szállíthat pótülésben ülő, 10 évnél nem idősebb utast.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A bringánkat megfelelő felszereléssel is el kell látnunk, a bicikli alapelemeinek megfelelő működése mellett. Lakott területen belül éjszaka, illetve például ködben vagy esőben – azaz korlátozott látási viszonyok között – előre fehér, hátulra piros, folyamatosan világító vagy villogó fényt adó lámpával és fényvisszaverővel (prizmával) ellátott kerékpárt használhatunk, s lakott területen kívül a felsoroltak mellett (!) fényvisszaverő mellény viselete is kötelező.

Meglepő módon sok más országgal ellentétben nálunk nem feltétlen követelmény a bukósisak használata bringázáshoz, ugyanis a KRESZ ezt csak 40 km/óra feletti sebesség esetén írja elő. Természetesen saját biztonságuk érdekében ezt az alapvető védőfelszerelést célszerű mindig hordani, hiszen életet menthet.

Főútvonalon, az autóforgalomban kerékpározni eleve kockázatosabb, mint egy kis mellékutcában, azonban a KRESZ ezt a 12 év alattiak számára kifejezetten tiltja.

Elsőre azt hinnénk, hogy az elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a segédmotor-kerékpárra, mivel az elektromos bicikli esetén is egy motorról beszélhetünk, amely gyorsít minket. Itt viszont arról van szó, hogy a kerékpárt emberi erő hajtja, és erre segít rá egy elektromos motor, amely nem helyettesíti a hajtást, hanem csupán kiegészíti. Tehát a pedálrásegítéssel működő kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a normál biciklikre. Házilag is „tuningolhatjuk” a biciklinket, de az ehhez szükséges alkatrészek felszerelése engedélyköteles, tehát az átalakítás előtt érdemes erről tájékozódni.

A közúti közlekedés kedvelt és elterjedt eszköze a bicikli. Nem csak a kényelem, hanem az egészség- és a környezettudatosság jegyében is választják egyre többen a bringázást a tömegközlekedés vagy a saját autó helyett. Viszont nem mehetünk el amellett, hogy a biciklis közlekedésre is számos előírás vonatkozik, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha nem szeretnénk borsos bírságot fizetni. A rendőrség ugyanis 5000-től 150 000 forintig terjedő bírsággal is sújthat bennünket, ha a fenti szabályokat nem tartjuk be.

És mi helyzet az alkohollal? Ha mindenképp egyesíteni akarja a kellemeset a hasznossal egy nyári fesztiválon, akkor a választ a KRESZ 4. § (4) bekezdésében találja meg.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja