Jogosulatlan parkolás mozgáskorlátozottak részére kijelölt helyen

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor , Dr. Szabó Andrea Blanka | 2019.10.10 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Egy korábbi cikkünkben (http://jogado.hu/korlatozott-mozgas-korlatlan-buntetes/) röviden körbejártuk azt az esetet, amikor mozgáskorlátozott személyként rendelkezünk ugyan parkolási igazolvánnyal, azonban az a várakozás megkezdésekor nem (kellően) kerül kihelyezésre, és megtörténik a pótdíjazás (parkolási bírság).

Ebben a cikkben pedig kitérünk arra, hogy mire számíthatunk, ha nem rendelkezünk mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal, és ennek ellenére parkolunk mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyen.

Amennyiben jogosulatlanul várakozunk mozgáskorlátozottak részére kijelölt helyen, azzal a KRESZ 17. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt rendelkezéseket szegjük meg, mely a várakozóhelyekre utaló táblákat szabályozza, az esetleges táblakiegészítésekkel. Mindezek ellenére, bírságolás esetén nem hivatkozhatunk arra, hogy tábla nem került kihelyezésre, figyelemmel a KRESZ további rendelkezésére, mely szerint: „kiegészítő tábla ábrája (115. ábra), amely a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelöli, útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.”

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Tulajdonosi generációváltással megújul az Ecovis – Az új generációs tulajdonosi kör személyes történetekkel mutatkozik be

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A bírságolás esetén annak összege nem egyedileg kerül meghatározásra, a bírság mértékét a kormányrendelet – 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet – határozza meg. A szigorú szabályozás szerint a helyszíni bírság összege 50 000 Ft, míg feljelentés esetén a szabálysértési bírság összege 100 000 Ft.

A fentiek alapján láthatjuk, komoly bírságra számíthatunk, ha jogosulatlanul veszünk igénybe mozgáskorlátozott személyek részére fenntartott parkolóhelyet.

Más a helyzet, ha nem igazolvány nélkül tesszük, hanem más személy részére kiállított igazolványt használunk úgy, hogy az arra jogosult személy nem utazik velünk. Ebben az esetben bűncselekményt követünk el, ugyanis a Btk. szerinti közokirat-hamisítás bűntette megvalósul, amennyiben: „más nevére szóló valódi közokirat felhasználása esetén egy alakilag és tartalmilag valódi közokirat megtévesztő felhasználása történik meg az elfogadó tévedésbe ejtésével”.

A fentiek alapján tehát súlyos következményekkel nézhetünk szembe, ha – arra való jogosultság nélkül – mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyen várakozunk, nem érdemes tehát kockáztatni azért, hogy néhány száz forintot megspóroljunk a parkolójegyen.

INGATLANÜGYEK JOGI GYAKORLATA E-learning

Ingatlanközvetítés, Ingatlantranzakciók adó- és illetékvonzatai, Termőföld tulajdonjogának megszerzése és a földhasználat, Társasházi tetőtér beépítések jogi problematikája
Videókonferencia (Videók hossza: 556 perc)

Oktatók: Dr. Jean Kornél, Dr. Kálmán Kinga, Dr. Zalavári György
ÜGYVÉDEK: 8 kreditpont!!!
Ár: 21.900 Ft + áfa helyett 17.900 Ft + áfa

Részletek, jelentkezés >

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja