Kiskorú személy ingyenes kötelezettségvállalása

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2023.11.09 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A Ptk. szerint semmis a kiskorú törvényes képviselőjének olyan jognyilatkozata, amellyel – a kiskorú vagyona terhére – ajándékoz, idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélkül kötelezettséget vállal, vagy amellyel jogokról ellenérték nélkül lemond.

A korlátozottan cselekvőképes és a cselekvőképtelen kiskorúak érdekeinek védelmében néhány jognyilatkozatuk még gyámhatósági jóváhagyással sem lesz érvényes.

Ezek a kiskorú vagyona terhére tett jognyilatkozatok: az ajándékozás, az idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélküli felelősségvállalás (például ingyenes kezességvállalás) vagy a jogokról való ellenérték nélküli lemondás (például ingyenes lemondás az öröklésről).

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ezt a rendelkezést megfelelően alkalmazni kell a törvényes képviselőnek a korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozatához való hozzájárulására is.

Ez a tilalom ugyanakkor nem zárja ki a munkával szerzett jövedelemmel való rendelkezést, sem pedig a szokásos mértékű ajándékozást.

Vannak olyan speciális esetek is, ahol a jogról való lemondás jogszerzéssel keveredik.

Kiskorú javára szóló öröklési szerződés megkötésével kapcsolatban a gyámhatóság jogköre a törvényes képviselő jognyilatkozatának jóváhagyása során arra terjed ki, hogy az adott jognyilatkozat megfelel-e a korlátozottan cselekvőképes személy érdekeinek.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A Legfelsőbb Bíróság emellett több ítéletében kimondta azt is, hogy bíróság a házastársaknak (volt házastársaknak) azt az egyezségét, amelyben a kötelezett a gyermektartást vagyontárgy (például a lakás fele része) átadásával kívánja teljesíteni, csak akkor hagyhatja jóvá, ha az megfelel a gyermek érdekének is.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja