Külföldi országok tiltólistája I. – A piros, a sárga és a zöld

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Sokolowski András | 2020.07.16 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Talán mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy mégis hová érdemes utazni a nyáron a koronavírus miatt kialakult helyzetben? Megéri-e a kockázatot egy külföldi utazás, vagy netán itt az ideje felfedezni hazánk kevésbé ismert, eldugott szépségeit? Bár elsőre nem gondoltuk volna, de a fenti kérdések eldöntésében Magyarország Kormánya is igyekszik nekünk segítséget nyújtani.

A kedves Olvasó már biztosan értesült róla a különböző sajtóorgánumokon keresztül, hogy a Kormány három különböző, színekkel jelölt kategóriába sorolta a környező országokat. Cikksorozatunk első részében e döntés részletszabályait kívánjuk ismertetni. Lássuk tehát, miről rendelkezik a Kormánynak a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) számú Korm. rendelete.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Fontos, hogy a rendelet hatálya kizárólag a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésére terjed ki. Így a rendeletet nem kell alkalmazni a teherforgalomban történő határátlépésre, a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A rendelet alkalmazásában hivatalos célú határátlépésnek minősül a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából történő határátlépés is.

Mint ahogy már korábban említettük, az országokat a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján három kategóriába sorolják, mely során az adott ország zöld, sárga, vagy piros jelzést kap.

Zöld színnel jelölik azon országokat, melyekben az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony. Sárga színnel jelölik azon országokat, melyekben az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos. Valamint piros jelzést kapnak azon országok, melyekben az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos.

A kategóriákról az Operatív Törzs felhívására, az országok aktuális fertőzöttségi viszonyai alapján az országos tisztifőorvos határozatban teszi közzé a sárga és a piros jelzéssel besorolt országok listáját, amit a közhírré tétel mellett a Hivatalos Értesítőben is közzé kell tenni.

Amely ország a fenti határozatban nem kerül besorolásra, zöld jelzéssel besorolt országnak minősül.

Lássuk, hogy a fenti besorolás miképpen érinti a magyar állampolgárokat, illetve a magyar állampolgárok magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjait.

A zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül be lehet lépni. A sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés esetén az állampolgár egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles. És amennyiben az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Amennyiben pedig az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban, magyarországi lakóhely vagy tartózkodási hely hiányában 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

A fentiek alól pedig csak abban az esetben lehet mentesülni, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, a rendeletben meghatározott kritériumoknak megfelelő SARS-CoV-2 teszt negatív eredményt mutat.

Továbbá, amennyiben a fenti két negatív teszt elvégzésére a Magyarországra történő belépést követően kerül sor, úgy az illető felmenthető a karantén hátralévő ideje alól.

Összegzésképpen tehát elmondható, hogy aki sárga vagy piros jelzésű országból érkezik haza, fel kell készülnie egy 14 napos karanténra, hacsak nem tud felmutatni két negatív tesztet.

Cikksorozatunk következő részében pedig számba vesszük a rendelet magyar állampolgársággal nem rendelkező személyekre vonatkozó rendelkezéseit, és a különös méltánylást érdemlő eseteket.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja