Külföldi vevőm van a lakásra, mivel számoljak?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2017.11.09 | Ingatlan

Többek között az Európai Unió által nyújtott előnyöknek köszönhetően ma már könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon külföldi állampolgár szeretne ingatlantulajdont vásárolni – de mi van akkor, ha a vevő nem EU-s állampolgár, eladóként mivel kell számolni? Blogbejegyzésünkben a külföldi állampolgár magyarországi ingatlanszerzésének kérdéseit járjuk körbe.

Először is fontos tisztázni, hogy a mező- és erdőgazdasági földek külföldiek általi megszerzésére egész más szabályok vonatkoznak, ezért ebben a bejegyzésben csak az ilyennek nem minősülő ingatlanokra térünk ki.

Azok az eladók, akik ingatlanukat EU-s állampolgárnak kívánják eladni, fellélegezhetnek, mivel semmilyen speciális követelmények nem vonatkoznak az EU-s állampolgárok ingatlanszerzésére – de ide tartoznak még a norvég, liechtensteini, izlandi, svájci valamint magyar kettős állampolgárok is.

A fenti csoportba nem tartozó külföldi állampolgároknak azonban az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez szükségük van az illetékes kormányhivatal engedélyére, amelynek kiállítása sajnos jó hosszú időt vehet igénybe.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Az engedélyezési folyamat az eladó életét is megnehezíti, ugyanis ilyenkor a vevőnek mindenképpen érdemes ragaszkodnia ahhoz, hogy a teljes vételárat csak a kormányhivatali engedély megszerzését követően fizesse meg, ami főszabály szerint 60 napos türelmi időt feltételez, de a legjobb esetben is legalább egy hónapos várakozással kell számolni.

A kormányhivatali engedély megszerzését szolgáló kérelemhez több dokumentumot is csatolni kell – valamint lényeges, hogy az eljárás illetékköteles – de még fontosabb, hogy az eljárásban az eladó közreműködésére is szükség van, ugyanis a kérelemhez az ingatlan adásvételi szerződést is be kell csatolni, amiben viszont célszerű már azokat a feltételeket is tisztázni, melyek a kormányhivatali engedély megtagadásának eshetőségére vonatkoznak.

Öröm az ürömben azonban, hogy a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt meg lehessen indítani az eljárást, ezzel is némi időt nyerve a feleknek. Erre úgy van lehetőség, hogy az eladó egy szándéknyilatkozatban kijelenti, hogy az ingatlant el kívánja adni a külföldi állampolgárnak.

Ez utóbbi opció tehát lehetővé teszi azt, hogy a felek csak a korábbi szándéknyilatkozat alapján kiállított tulajdonszerzési engedély birtokában kössék meg a végleges adásvételi szerződést, ami azért kedvező, mert így az engedély megtagadásának nincs anyagi kockázata, a foglaló elvesztésével nem kell számolni, cserébe mindkét félnek némi türelmet kell tanúsítania, amíg az engedélyezési eljárás lezárul.

Ingatlan adásvétellel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja