Miért érdemes jövőre halasztani a laptop vagy okostelefon vásárlását? Így változnak 2021-től a kötelező jótállás szabályai

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Édes Fanni | 2020.11.26 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A blogcikkek témájának kiválasztásakor mindig igyekszünk figyelemmel lenni az aktuális jogszabályváltozásokra, valamint arra, hogy olyan témaköröket dolgozzunk fel, amik aktualitásuk révén segíthetnek a mindennapi életben jó döntéseket hozni.

Az őszi leárazások elképesztő reklám áradatában és a karácsony közeledtével törvényszerűen megnő a kereslet a különböző termékek iránt. A tartós fogyasztási cikkek közkedvelt karácsonyi ajándékok, ezeknek ára jellemzően az ünnepek előtti időszakban a leginkább csábító.

A vásárláshoz kapcsolódóan készítettük alábbi cikkünket, mely arról szól, hogy 2021. január 1-jétől hogyan módosulnak a kötelező jótállás szabályai, és miért érdemes a karácsonyra tervezett okostelefon, TV, játékkonzol, konyhai kisegítő gép, laptop beszerzésével megvárni az új évet.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A jótállás szabályait a Ptk. 6:171. § tartalmazza, és azt jelenti, hogyha valaki a szerződés teljesítéséért jótállást vállal vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, a jótállás időtartama alatt köteles helytállni a hibás teljesítésért. Mentesülni akkor lehetséges a jótállási kötelezettség alól, ha bizonyítható, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

A 270/2020. (VI.12.) Kormányrendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletet, valamint az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról szóló 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendeletet módosította.

Az új szabályozás szerint a jótállási időtartam azzal arányosan növekszik, minél drágább és értékesebb fogyasztási cikkről van szó. Másik fontos változás, hogy a fogyasztási cikk kijavítása esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik.

A kötelező jótállás új időtartamát az áttekinthetőség kedvéért táblázatban foglaltuk össze.

10 000 Ft-tól 100 000 Ft összegű eladási ár esetén

1 év

100 000 Ft-tól 250 000 összegű eladási ár esetén

2 év

250 000 Ft összegű eladási ár felett

3 év


Ez például azt jelenti, hogy ugyanarra a 300 000 Ft értékű okostelefonra, 2020-ban kötelezően 1 év, míg 2021. január 1. napjától az új szabályozás értelmében kötelezően legalább 3 év jótállási kötelezettség vonatkozik. Természetesen előfordult, hogy a gyártók egy évnél hosszabb jótállási időt biztosítottak korábban is, azonban ez eddig az adott márka mérlegelésén alapult, a hosszabb jótállási idő biztosítása eszköz volt arra, hogy ezzel is meg kívánták különböztetni saját terméküket, saját minőségüket a piacon jelen lévő versenytársaiktól. Most arról van szó, hogy a kötelező jótállás ideje növekedett, azaz ezt az időtartamot mindenképpen biztosítani kell a fogyasztó részére.

Nincs változás abban, hogy ezeknek a határidőknek az elmulasztása továbbra is jogvesztéssel jár, a határidőn túli igény nem lesz érvényesíthető.


A korábbi rendelkezés azt mondta ki, hogy a jótállási határidő a cikk fogyasztó részére történő átadás napjával, vagy az üzembe helyezés napjával kezdődik. Ezzel szemben az új rendelkezés szerint, ha a fogyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a fogyasztási cikk átadásának napja, a fogyasztási cikk kijavítása esetén pedig a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amely alatt a fogyasztó a cikket a hiba miatt rendeltetésszerű módon nem használhatta.

Tovább bővül az egyes tartós fogyasztási cikkek köre, így a 10 000 forintos eladási ár feletti eszközök közt ide fognak tartozni például az elektromos rollerek, vagy a drónok. Vállalkozások esetén lényegesen egyszerűsíteni fogja az ügyfélkoordinációt, hogy a jótállási jegy elektronikusan is átadható lesz a fogyasztó részére, azonban a jótállási jegy átadásának legkésőbb a termék fogyasztó részére történő átadását vagy üzembe helyezését követő napon meg kell történnie, valamint a jótállási jegyen fel kell tüntetni a vállalkozás képviseletében eljáró személy elektronikus aláírását.

Amennyiben egy fogyasztási cikkel kapcsolatban problémánk adódik, és a cikket visszaszolgáltatjuk az értékesítő részére, az új szabályok között az is szerepel, hogy a jótállásból eredő jogok érvényesíthetőségének nem tehető feltételévé a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának a fogyasztó általi visszaszolgáltatása. Magyarul csak azért, mert a csomagolás felbontásra kerül, nem tagadható meg a termékre vonatkozó jótállás érvényesítése.

Végül a vételár visszatérítése kapcsán az új szabályozás meghatározza azokat az eseteket is, amikor a vállalkozás elsődlegesen az adott cikk cseréjére lesz köteles, illetve szól arról, hogy amennyiben a csere nem lehetséges, a vételárat kell kötelezően visszatéríteni. Itt azért megjegyezzük, hogy bizonyos nagy értékű fogyasztási cikkekre, így például a gépjárművekre a fentiektől eltérő szabályok vonatkoznak. Amennyiben nagy értékű karácsonyi ajándékot vásárolnánk, érdemes a vásárlás előtt akár szakember segítségével tájékozódni a jövő évtől alkalmazandó új szabályozásról.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja