Módosítások a hulladéktörvényben V. – Melléktermék

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2021.06.17 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Rövidebb szünet után folytatjuk a hulladéktörvény fontosabb módosításainak bemutatását. Cikksorozatunk ezen részében a melléktermékre vonatkozó új előírásokat ismertetjük.

Csak emlékeztetőül: a melléktermék olyan anyag vagy tárgy, amely olyan előállítási folyamat eredményeként keletkezik, amelynek elsődleges célja nem az ilyen anyag vagy tárgy előállítása.

További feltételei a melléktermék minősítésnek, hogy az ilyen anyag vagy tárgy

  1. további felhasználása biztosított legyen,
  2. előállítását követően – a szokásos ipari gyakorlattól eltérő feldolgozás nélkül – közvetlenül felhasználható legyen,
  3. az ilyen anyagot vagy tárgyat az előállítási folyamat szerves részeként állítsák elő,
  4. a környezetet és az emberi egészséget hátrányosan nem érintse, és
  5. további használata jogszerű legyen.

Az utóbbi azt jelenti, hogy felhasználása tekintetében az anyagnak vagy tárgynak meg kell felelnie a termékre, a környezet- és egészségvédelemre vonatkozó összes jogszabályi előírásnak.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A melléktermék státuszhoz szükséges releváns előírásokat főszabály szerint a 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 5. cikk (2) bekezdése végrehajtására kiadott uniós jogi aktus állapítja meg.

Vannak azonban kivételek, melyek új szabályként szerepelnek a hulladéktörvényben.

Ilyen kivétel, hogy amennyiben a melléktermék státuszhoz szükséges egyedi, illetve részletes előírásról uniós jogi aktus nem rendelkezik, a melléktermék státusz feltételeit a hulladéktörvény alapján kiadott kormányrendelet fogja megállapítani (a hivatkozott kormányrendelet még nem látott napvilágot).

Új és fontos előírás, hogy a melléktermék előállítása során a melléktermék előállítójának minőségbiztosítási rendszert kell üzemeltetnie, amelynek részletes szabályait ugyancsak a hulladéktörvény alapján kiadandó kormányrendelet fogja megállapítani.

A minőségbiztosítási rendszernek minimálisan tartalmaznia kell a felhasznált alapanyagok, a gyártási, előállítási folyamatok ellenőrzésére, az ellenőrzések nyilvántartására, a minőségbiztosítási rendszer felülvizsgálatára és a képzésre vonatkozó előírásokat, valamint szükség esetén az akkreditációra vonatkozó követelményeket.

A melléktermék státusz megfelelését – a körforgásos gazdasági és hulladékgazdálkodási felügyeleti szervként a hulladékgazdálkodási hatóság szükség szerinti közreműködésével – a termék megfelelőségének és biztonságának ellenőrzéséért felelős hatóság, illetve piacának felügyeletéért felelős hatóság ellenőrzi. Az ellenőrzés időpontjáról a hatóság előzetesen tájékoztatja a hulladékgazdálkodási hatóságot.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Abban az esetben pedig, ha a melléktermék nem felel meg a rá vonatkozó feltételeknek, a hatóságok ennek tényéről a tudomásukra jutást követő 15 napon belül tájékoztatják a gyártó telephelye szerint illetékes hulladékgazdálkodási hatóságot.

A körforgásos hulladékgazdálkodás égisze alatt tehát lényeges új előírások kerültek bevezetésre a melléktermékkel kapcsolatban, ezért fontos lenne, hogy a szükséges és a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletek minél hamarabb megszülessenek, hogy a piaci szereplők tevékenységüket ezeknek megfelelően tudják végezni.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja