Módosítások a hulladéktörvényben VI. – A hulladékstátusz megszűnése

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2021.07.22 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Újabb fejezetéhez érkezett a hulladéktörvény fontosabb módosításainak bemutatása.

Korábbi, még a törvény módosítását megelőzően írt cikkeinkben már foglalkoztunk a hulladékstátusz megjelenésének problémájával, különös tekintettel a szennyezetlen talajra. Jelen írásunkban a hulladékstátusz megszűnésének új, fontosabb kritériumait ismertetjük.

A hulladékstátusz megszűnésének a feltételei érdemben nem változtak, a módosítás mégis több lényeges változást hozott. Míg korábban az újrafeldolgozáson vagy egyéb hasznosítási műveleten valamely anyagnak vagy tárgynak kellett átesnie – és ez a megfogalmazás némileg zavaró lehetett –, addig az új szabályozás egyértelműsíti, hogy ezen műveleteken a hulladéknak kell átesnie.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Vagyis a hatályos szabályozás szerint az újrafeldolgozáson vagy egyéb hasznosítási műveleten átesett hulladék akkor nem minősül hulladéknak, ha megfelel a következő – a korábbiakkal azonos – feltételeknek:

  • az anyagot vagy tárgyat meghatározott rendeltetési célra használják fel,
  • rendelkezik piaccal, vagy van rá kereslet,
  • megfelel a rendeltetésére vonatkozó műszaki követelményeknek és a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak, szabványoknak, és
  • használata összességében nem eredményez a környezetre vagy az emberi egészségre káros hatást.

Alapvetően a hulladékstátusz megszűnésének feltételeiről uniós jogi aktus vagy egyéb jogszabály rendelkezik.

Amennyiben azonban nincs ilyen uniós jogi aktus vagy jogszabály, az ilyen feltételek teljesítéséhez szükséges részletes előírásokról a hulladékgazdálkodási hatóság dönt, mely döntés során meghatározza a következő tartalmi elemeket:

  1. a hasznosítási művelet során engedélyezett hulladékból álló alapanyag;
  2. engedélyezett kezelési eljárások és technikák;
  3. az alkalmazandó termékszabványokkal összhangban lévő hasznosítási műveletből származó, a hulladékstátusz megszűnésére vonatkozó minőségi kritériumok, ideértve szükség esetén a szennyező anyagokra vonatkozó határértékeket;
  4. a hulladékstátusz megszűnésére vonatkozó kritériumoknak való megfelelést bemutató irányítási rendszerekre – ideértve a minőség-ellenőrzésre és az önellenőrzésre, valamint szükség esetén az akkreditációra – vonatkozó követelmények; és
  5. a megfelelőségi nyilatkozatra vonatkozó követelmény.

További nagyon lényeges új előírás, hogy a termék előállítójának a hulladékstátusz megszűnése során a hulladékstátusz megszűnésének igazolására alkalmas minőségbiztosítási rendszert kell üzemeltetnie, amelynek részletes szabályait kormányrendelet fogja megállapítani.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A minőségbiztosítási rendszernek minimálisan a hasznosítási művelet alapanyagául szolgáló hulladékok átvételi ellenőrzésére, a kezelési műveletek ellenőrzésére, az ellenőrzések nyilvántartására, a minőségbiztosítási rendszer felülvizsgálatára és a képzésre vonatkozó előírásokat, valamint szükség esetén az akkreditációra vonatkozó követelményeket kell tartalmaznia.

A hasznosítási művelet útján előállított anyagnak vagy tárgynak a hulladékstátusz megszűnésére vonatkozó feltételeknek való megfelelését az illetékes hatóság – szükség szerint a hulladékgazdálkodási hatóság közreműködésével – jogosult ellenőrizni.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja