Na de ki fogja ezt nekem kifizetni?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.04.19 | Ingatlan

Korlátozták az építési jogunkat, és kiderült, hogy jogosultak vagyunk kártalanításra. Na de ki fogja azt nekünk kifizetni? A korlátozási kártalanításra vonatkozó részletszabályok és a bírói gyakorlat választ ad a kérdésre.

Sok építkezni kívánó tulajdonos került már abba a helyzetbe, hogy a megváltozott helyi építési szabályok miatt nem engedélyezhető vagy kivitelezhető a korábban megálmodott épület vagy épületbővítés. A korábbi bejegyzéseinkben már ismertettük, hogy ilyen esetben a korlátozási kártalanítás intézményét lehet segítségül hívni, és kvázi kompenzációt (kártalanítást) követelni.

További kérdés azonban, hogy amennyiben jogosan merül fel a korlátozási kártalanítás iránti igény, akkor kitől követeljük a kártalanítást, illetve ki köteles azt megfizetni. Ezt a két kérdést szándékosan választottuk külön. Annak a személye ugyanis, aki a kártalanítás megfizetésére köteles, és annak, akitől ezt igényelni kell, akár különböző is lehet.

A kártalanítás iránti igényt minden esetben az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzathoz kell benyújtani. A kártalanítást azonban főszabály szerint az köteles megfizetni, akinek érdekében az építési jog korlátozása történt.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Előfordulhat tehát olyan eset, amikor a tulajdonos építési jogát valaki más – nem a helyi építési szabályt módosító önkormányzat – érdekében kellett korlátozni. Ilyen esetben, bár a kérelmet az önkormányzathoz adjuk be, és az építési jogot korlátozó rendeletet is az önkormányzat hozta, a kártalanítást végső soron az érdekeltnek kell megfizetni.

Amennyiben az érdekelt személye nem állapítható meg, az nem jelentheti azt, hogy a kártalanítást nincs, aki megfizesse. A vonatkozó jogszabályok ugyanis egyértelműen rögzítik, hogy ha nem határozzák meg azt, akinek az érdekében a korlátozás történt, a kártalanítási kötelezettség a települési önkormányzatot terheli.

Fontos szabály az is, hogy nem kell aggódnunk, ha az, akinek érdekében a korlátozás szükségessé vált, a korlátozás elrendelése után jogutód nélkül megszűnik. Ugyanis, ha az illetékes települési önkormányzat a korlátozó előírást fenntartja, akkor a kártalanítási kötelezettség szintén az önkormányzatot fogja terhelni.

A kétszintű önkormányzati rendszerből adódó sajátosságok miatt a fővárosban speciális szabályok  irányadók. Így egy budapesti ingatlan esetében a korlátozási kártalanítás megfizetése a fővárosi, illetőleg a kerületi önkormányzatot érdekeltségük arányában fogja terhelni.

Az érdekelt személyének és végső soron a kártalanítás megfizetésére kötelezett személyének megállapítása sok esetben további jogvitát generálhat, amit még bonyolíthat a főváros esetében az önkormányzatok érdekeltségi arányának meghatározása is. Ezért is fontos, hogy jogos igényünk megfelelő érvényesítése érdekében mihamarabb forduljunk a témában járatos jogi szakértőhöz.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja