Nem tudtam kivenni az összes szabadnapomat, akkor végleg elbuktam őket?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2018.01.11 | Munkajog

Túl sok a munka, és nem engedheti meg magának, hogy kivegye az összes, törvény alapján járó szabadnapját? Vagy csak egész egyszerűen nem úgy alakul az év, hogy minden szabadnapját kihasználja? Nézzük meg alaposan, hogy mire ad ilyenkor lehetőséget a törvény – avagy, átvihető vagy elbukott a ki nem vett szabadság?

Először is tisztázzuk: a szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki – olvassunk figyelmesen, a kettő nem ugyanaz! A munka törvénykönyve egy évre vonatkozóan állapítja meg az alapszabadság, és a munkavállaló életkorától függő pótszabadság mértékét. Ezeket a napokat a tárgyévben kell kiadni, tehát a következő évre való átvitelről röviden: főszabály szerint nem lehet; a törvény alapján a munkáltató felelőssége, hogy a munkavállalójának kiadja az összes szabadságát az adott évben.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A vonatkozó jogszabály azonban a főszabályon túl ad egy lehetőséget, miszerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodást köthet a pótszabadsági napokat illetően arra, hogy ezeket a tárgyévet követő év végéig adja ki a munkáltató a munkavállalónak. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ugyanis ilyen megállapodást kizárólag a munkavállalót életkora alapján megillető pótszabadságra köthetnek a felek, a munkáltatót ettől függetlenül változatlanul terheli a kötelezettség, hogy az alapszabadságot – ami húsz nap – teljes egészében az esedékesség évében adja ki az alkalmazottnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alapszabadság vonatkozásában ne lenne kivételszabály. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett a tárgyévben kiadni, akkor ennek az oknak a megszűnésétől számított 60 napon belül kell azt kiadni, ami így akár átlóghat a következő évre is. Ilyen ok lehet például ha a munkavállalónak betegszabadság, vagy más objektív ok miatt nem lehet kiadni a szabadságát.

A fentieket áttekintve jogosan merülhet fel a kérdés: a munkáltató kezében a döntés, hogy én mikor mehetek szabadságra? Nem egészen, ugyanis a szabadság kiadása előtt a munkavállalót meg kell hallgatni, és évente legalább hét napot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató. Ügyeljünk azért arra, hogy a jó viszony megmaradjon a nyaralás után is, ne utolsó pillanatban jelentsük be, hogy mikor kívánunk távol maradni az íróasztaltól, legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenünk ilyen igényünket, de egy jó tipp: célszerű minél előbb, legalább lesz mit várni!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja