Nincs érvényes biztosításom – pedig éveken át fizettem a díjat!

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Sokolowski András | 2019.02.28 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A biztosítás témakörével már több korábbi cikkünkben is foglalkoztunk. Most pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás egy igen speciális, ám annál lényegesebb esetét vesszük górcső alá.

Képzeljük el az alábbi esetet!

Történt egyszer, hogy főhősünk, Rudolf hosszabb időre állandó használatba kapta a barátja tulajdonában lévő autót. Az egyszerűség kedvéért ez a barát Rudolfra bízta az autó üzemben tartásával kapcsolatos valamennyi teendőt, így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötését is. Hogy minden szabályszerű legyen, kötöttek egy üzembentartói megállapodást is, melyben a barát üzembentartói minőséggel ruházta fel főhősünket.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Rudolf felkereste a legszimpatikusabb biztosítót, bemutatta az üzembentartói megállapodást, majd – mint üzembentartó –, érvényesen megkötötte a biztosítást. Mivel minden rendben ment, így nem foglalkozott az üzembentartói minőségének a járműnyilvántartásba való bejegyzésével. Hiszen kinek van még erre is ideje?

Teltek-múltak az évek. Rudolf folyamatosan fizette a biztosítási díjat. A biztosító pedig több alkalommal is fizetett kártérítést, amikor Rudolf kisebb-nagyobb baleseteket okozott. A legutolsó ilyen esetben azonban döbbenten olvasta a biztosító levelét: „Ön nem rendelkezik Biztosítónknál érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

A biztosító a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény 9. § (3) bekezdésével indokolta a biztosítás megszűnését. E szerint, amennyiben a biztosítási szerződés megkötését követő 30 napon belül nem jegyzik be az üzembentartói jogosultságot a járműnyilvántartásba, a biztosítási szerződés megszűnik.

Szegény Rudolf pedig hiába hivatkozik arra, hogy éveken át fizette a biztosítási díjat és hogy a biztosító eddig minden káreseménynél fizetett. Hiszen a fenti rendelkezés értelmében a biztosítás a törvény erejénél fogva (ipso jure) szűnik meg. A biztosítás megszűnésének pedig egyetlen egy törvényi feltétele van, mégpedig az, hogy az üzembentartói minőség járműnyilvántartásba való bejegyzésére a biztosítás megkötésétől számított 30 napon belül ne kerüljön sor. A fenti törvény nem határoz meg semmilyen olyan további feltételt, cselekményt melynek teljesülése és tanúsítása a törvény erejénél fogva megszűnt szerződést hatályban tartaná. Azaz teljesen mindegy, hogy Rudolf éveken át fizette a biztosítási díjat és teljesen mindegy, hogy a biztosító is térített a biztosítás alapján, a szerződés így is, úgy is megszűnt.

Rudolf hiába hivatkozik továbbá arra is, hogy neki a biztosító éveken át nem szólt. Hiszen a fenti törvényi rendelkezés a fenti egy feltétel teljesülésén túl nem határoz meg további feltételt, kimentési lehetőséget. Így a biztosítót sem terheli semmilyen ellenőrzés, figyelmeztetés e körben.

Vége! Rudolf nem tud mit tenni a kialakult helyzettel! Sőt, jó eséllyel a biztosító visszaköveteli majd tőle a korábban kifizetett biztosítási összegeket is. Persze Rudolfnak is lehetősége lesz visszakövetelni a biztosítótól az általa éveken át fizetett biztosítási díjat.

Hogy mi a tanulság? Talán annyi, hogy sose legyünk lusták eleget tenni a bejelentési kötelezettségeinknek, még akkor se, ha elsőre nem is tűnik olyan fontosnak.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja