Nyaralás alatt sem marad le a következő epizódról

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. , Dr. Sándor Géza Árpád | 2019.01.31 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Korábbi bejegyzésünkben ismertettük az európai digitális egységes piac megvalósításának részét képező 2018. december 3. napján hatályba lépett ún. Geo-blocking rendeletet a belső piacon belül a vevő állampolgársága, lakóhelye vagy letelepedési helye alapján történő indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozásról és a megkülönböztetés egyéb formáival szembeni fellépésről.

Míg a Geo-blocking rendelet az alkalmazási köréből kizárta az olyan audiovizuális szolgáltatásokat, amelyek elsődleges célja a sportesemények közvetítéséhez való hozzáférés biztosítása, és amelyek nyújtása kizárólagos területi engedélyek alapján történik, addig – szintén az EU digitális egységes piac stratégiájának a részét képező – 2018. március 20. napjától alkalmazandó 2017/1128. számú európai parlamenti és tanácsi rendelet („Hordozhatósági rendelet”) éppen az audiovizuális szolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát segíti elő. A szabályozás célja annak biztosítása, hogy az uniós fogyasztók az Európai Unión belüli utazásaik vagy más tagállamban való ideiglenes tartózkodásuk során igénybe tudják venni a lakóhelyük szerinti tagállamban megvásárolt vagy előfizetett, filmekhez, sportközvetítésekhez, zenéhez, e-könyvekhez és játékokhoz való hozzáférést biztosító online tartalomszolgáltatásokat.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A Hordozhatósági rendelet tehát azt biztosítja lényegében, hogy amennyiben az Unióban lakóhellyel rendelkező fogyasztó előfizet valamely streaming szolgáltatónál (Netflix, HBO GO, Spotify stb.), akkor az Unió területén történő utazásai során e szolgáltatásokat továbbra is – változatlan tartalommal – elérhesse. A szolgáltatók további díjakat az előfizetőknek a tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságának a biztosításához nem számíthatnak fel. Ezen utóbbi két körülmény tekintetében a Hordozhatósági rendelet az ún. Roaming rendelettel (2015/2120/EU) mutat hasonlóságokat, amely lehetővé teszi az Európai Unió területén történő belföldi díjszabás szerinti barangolást, azaz az előfizetőnek nem kell a roamingszolgáltatásokért többletdíjat fizetnie, amikor másik uniós országba utazik.

Az online tartalomszolgáltatáshoz való hozzáférést olyan mértékben kell a szolgáltatónak lehetővé tennie az előfizető külföldi utazása során, mintha azt a lakóhelye szerinti tagállamban használná. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Hordozhatósági rendelet nem kötelezi a szolgáltatókat, hogy az előfizető tartózkodási helye szerinti tagállamban rendelkezésre álló tartalmakhoz való hozzáférést biztosítsa az előfizető részére.

A Hordozhatósági rendelet érvényesülése érdekében a szolgáltatók feladata, hogy az adatvédelmi szabályok tiszteletben tartása mellett ellenőrizzék az előfizető lakóhelye szerinti tagállamot. Az előfizetők magánélethez való jogainak védelme céljából a Hordozhatósági rendelet taxatíve meghatározza, hogy erre milyen eszközöket és milyen mértékben vehet igénybe a szolgáltató (például fizetési adatok, IP-cím ellenőrzése, előfizető nyilatkozata stb.).

Az ingyenesen nyújtott online szolgáltatásokra nem vonatkozik a Hordozhatósági rendelet, de a szolgáltatók eldönthetik, hogy kívánják-e alkalmazni. Amennyiben élnek a Hordozhatósági rendelet adta lehetőséggel, akkor erről megfelelően tájékoztatni kell az előfizetőket is. A Hordozhatósági rendelet hatálya továbbá nem terjed ki olyan online szolgáltatásra sem, amely nem minősül az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló 2010/13/EU irányelv (AVMS) értelmében vett audiovizuális médiaszolgáltatásnak, és amely csak kiegészítő jelleggel használ fel műveket és egyéb, védelem alatt álló teljesítményeket vagy műsorszolgáltató szervezetek közvetítéseit (pl. egy árukat forgalmazó weboldal járulékos jelleggel használ fel grafikus elemeket vagy zenéket).

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja