Párhuzamos munkaviszony egyenlő tb-iszony?
Avagy hova kell fizetni a tb-t, ha párhuzamosan egy másik tagállamban is dolgozunk?

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2018.08.09 | Munkajog

Azt mindenki tudja, hogy a magyarországi tb-jogszabályok útvesztőiben könnyű elveszni. Az már csak ráadás, ha egy olyan munkavállalót akarunk foglalkoztatni, aki egyébként ezzel párhuzamosan egy másik tagállamban is munkaviszonyban áll egy munkáltatóval. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés: hova fizesse a munkáltató a társadalombiztosítási járulékokat?

Először is fontos leszögeznünk, hogy több tagállamban tevékenységet folytató személy szerencsére csak egy tagállamban lehet biztosított, és ebből következően csak egy tagállamban kell befizetni a társadalombiztosítási járulékokat is. Más szavakkal, ilyen esetekben kizárólag egy tagállam jogszabályai az alkalmazandóak, legalábbis, ami a társadalombiztosítási jogviszonyt illeti.

A több tagállamban tevékenységet folytató személy társadalombiztosítására vonatkozó szabályokat a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet és az annak végrehajtására kiadott 987/2009/EK rendelet tartalmazza. A rendeletek alapján könnyen meg lehet állapítani, hogy egyes párhuzamos munkaviszonyok esetében melyik tagállam társadalombiztosítási joga az irányadó.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A 883/2004/EK rendelet értelmében, a két vagy több tagállamban szokásosan munkavállalóként tevékenységet végző személy a lakóhely szerinti tagállam jogszabályainak hatálya alá tartozik, ha tevékenységének jelentős részét abban a tagállamban végzi.

Amennyiben pedig a tevékenységének nem jelentős részét végzi csak a lakóhely szerinti tagállamban, úgy az alábbi esetek állhatnak fenn, melyeket az emészthetőség kedvéért az alábbiakban leegyszerűsítettünk:

  1. annak a tagállamnak a jogszabályai, amelyben a munkáltató székhelye található, ha a személyt egyetlen munkáltató alkalmazza;
  2. annak a tagállamnak a jogszabályai, amelyben a munkáltatók székhelye található, ha a személyt két vagy több munkáltató alkalmazza, és e vállalkozások székhelye egyetlen tagállamban található;
  3. annak a lakóhely szerinti tagállamtól eltérő tagállamnak a jogszabályai, amelyben a munkáltató bejegyzett székhelye található, ha a személyt két vagy több munkáltató alkalmazza, és amelyek bejegyzett székhelye két tagállamban található, amelyek egyike a lakóhely szerinti tagállam;
  4. a lakóhely szerinti tagállam jogszabályai, ha a személyt két vagy több munkáltató alkalmazza, amelyek közül legalább kettőnek a bejegyzett székhelye a lakóhely szerinti tagállamtól eltérő tagállamokban található.

A fenti rendelkezések alapján könnyen meg lehet állapítani, hogy melyik ország jogszabályai az irányadóak a tb szempontjából. És hogy meglegyen a kellő segítség, ebben az esetben a másik tagállam illetékes hatósága a rendelet alapján köteles megadni a megfelelő tájékoztatást ahhoz, hogy hogyan lehet eleget tenni a járulékbevallási, -befizetési és -levonási kötelezettségnek.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja