Tájékoztatás kérése a végrehajtási ügyről

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Juhász Gábor | 2023.03.09 | Követeléskezelés

A végrehajtási eljárás során az eljárásban a felvilágosításra jogosult személyeknek, azaz a végrehajtást kérőnek, az adósnak és annak, aki jogi érdekét az ügyben igazolja, joga van a tájékoztatáskéréshez. A végrehajtó érdemi tájékoztatást kizárólag írásban ad. Ha telefonon szóbeli tájékoztatást kérünk a végrehajtótól, csak általános tájékoztatást kaphatunk.

A végrehajtói tájékoztatás jogszabályi hátterét a bírósági végrehajtási ügyvitelről és pénzkezelésről szóló 1/2002. (I. 17.) IM rendelet 40–40/B. §-ai határozzák meg. Amennyiben a tájékoztatást kérő igazolja a személyazonosságát és képviseleti jogosultságát, a végrehajtó tájékoztatni fogja. Természetesen a tájékoztatáskéréshez fűződő jog nem korlátlan; jogszabály előírhatja a végrehajtónak, hogy kizárólag meghatározott személy vagy szervezet részére adható felvilágosítás. 

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A felvilágosításra jogosult személyeknek az önálló bírósági végrehajtó 3 munkanapon belül köteles írásbeli tájékoztatást adni, ha a korábbi tájékoztatása óta vagy az utolsó intézkedése végrehajtást kérővel történő közlése óta legalább 45 nap eltelt. Írásbeli tájékoztatást kizárólag akkor ad a végrehajtó, ha a megkeresést írásban küldik meg vagy elektronikus úton minősített aláírással látják el. Fontos, hogy az email nem minősül hivatalos megkeresésnek, azonban a gyakorlat nem egységes ebben a kérdésben. 

A végrehajtó a tájékoztatásában feltünteti a végrehajtási ügy azonosító adatait, a megtett végrehajtói intézkedéseket (például végrehajtói letiltás, hatósági átutalási megbízás, gépjármű-foglalás), a foganatosított intézkedések dátumát és azok eredményét.

Az önálló bírósági végrehajtón kívül tájékoztatást a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (a továbbiakban: Kar) adhat. A Kar általános tájékoztatást ad munkanapokon reggel 8 és 16 óra között. A végrehajtást kérő és az adós általában panasz benyújtásával és a végrehajtási ügy kiosztásával kapcsolatban keresi fel a Kart. 

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Amennyiben a végrehajtó nem ad tájékoztatást a végrehajtási ügyben a felvilágosításra jogosult személynek, abban az esetben nem végrehajtási kifogásnak van helye, hanem panaszt kell benyújtani a Karhoz. A Kar intézi a végrehajtókkal, végrehajtó-helyettesekkel és végrehajtójelöltekkel kapcsolatos panaszügyeket. Általánosságban elmondható, hogy a panaszt minden végrehajtó kiemelt jelentőséggel kezeli.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja