Találtam egy gyémánt fülbevalót az utcán, mi a teendőm?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. Dr. Sándor Géza | 2022.07.14 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Mindenki életében előfordul, hogy kisebb-nagyobb értékű tárgyat talál. Az alábbi cikkünkben ismertetjük, milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak a találónak.

A találó nyolc napon belül a dolog elvesztőjének (tulajdonosának) vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek köteles a vagyontárgyat átadni. Utóbbi esetben nyilatkozni köteles arra nézve is, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára, továbbá – a személyazonossága igazolása mellett – meg kell adnia a saját, illetve esetleges képviselője nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakcímét (székhelyét) és a találás helyét, idejét. A bejelentésről a jegyző igazolást állít ki.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ha a talált tárgyra jogosult személye megállapítható, a jegyző átadja részére, ha ilyen személy nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Amennyiben a jogosult a dologért az átadástól számított három hónap alatt nem jelentkezett, és a találó az átadáskor nem tartott igényt a dolog tulajdonjogára, a jegyző a talált dolgot értékesíti, és a befolyt vételár az államot illeti. A nem eltartható vagy nem megőrizhető dolog haladéktalanul értékesítésre kerül.

Ha a fenti időtartam alatt a jogosult nem jelentkezik, azonban a dolog tulajdonjogára az átadáskor a találó igényt tartott, a találónak ki kell adni. A találó a neki kiadott dolgot állagának sérelme nélkül használhatja, azonban nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és használatát másnak nem engedheti át. A találó a találástól számított egy év után szerzi meg a tulajdonjogot, ha a jogosult ez alatt nem jelentkezik.

Ha viszont a jogosult mégis jelentkezik, a dolgot részére ki kell adni, míg az értékesítés után történő jelentkezés esetén a befolyt összeget ki kell neki fizetni. Nagyobb értékű talált dolog esetében a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, feltéve, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa.

A találás eredeti szerzésmódnak minősül, tehát a találó tulajdonszerzésével a harmadik személy dolgot terhelő jogai megszűnnek.

Speciális szabály alkalmazandó a közönség számára nyitva álló helyen talált dolgok esetében: az ilyen épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni és a találó nem tarthat igényt a dolog tulajdonjogára.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A védett kulturális javak körébe tartozó talált tárgyak tulajdonjoga az államot illeti meg. Az ismeretlen személyek által elrejtett vagy az olyan vagyontárgyakat, amelyek tulajdonjoga feledésbe ment, de nem tartoznak a muzeális dolgok körébe, a találó köteles az államnak felajánlani megfelelő díjazás ellenében.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

Dr. Sándor Géza

Dr. Sándor Géza
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
geza.sandor@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja