Támogatásban részesül? Lehet, Önnek is közbeszereznie kell.
(Támogatott szervezetek közbeszerzése II. rész)

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. | 2017.07.13 | Közbeszerzés

Az előző bejegyzésben végignéztük, hogy a közszférából származó támogatás mely esetekben teszi kötelezővé az egyébként az államtól, illetve az önkormányzatoktól függetlenül működő szervezetek számára a közbeszerzést.

Ebben a posztban pedig arról lesz szó, hogy mi a teendő akkor, ha megállapítottuk, hogy a kapott támogatás miatt közbeszerzési eljárás lefolytatására leszünk kötelesek.

Ahhoz, hogy közbeszerzési eljárást bonyolíthassunk le, regisztrálni kell a szervezetünket a Közbeszerzési Hatóságnál. A regisztráció az alábbi elektronikus felületen történik. http://kba.kozbeszerzes.hu/ekt/ff000/init.do

A regisztráció során meg kell jelölniük, hogy a szervezetet ajánlatkérőként kívánjuk nyilvántartásba venni, meg kell adni a szervezet kapcsolattartási és egyéb adatait, illetve jelölni kell, hogy a szervezet a Kbt. mely rendelkezése alapján minősül ajánlatkérőnek. Itt két lehetőség jöhet szóba, vagy a Kbt. 5. § (2) bekezdése, vagy az 5. § (3) bekezdése, attól függőn, hogy az előző posztban tárgyalt 1. vagy 2. pont (avagy mindkettő) alapján minősül a szervezet ajánlatkérőnek.

Közbeszerzés 2019 – Konferencia

Változik a közbeszerzési törvény (Kbt.) + Aktualitások
Időpont: 2019. január 18., péntek
Előadók:  Dr. Nagy-Fribiczer Gabriella, Dr. Szabó Andrea

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Ha megtörtént a regisztráció, akkor el kell készíteni a szervezet éves közbeszerzési tervét, amelyet a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzé kell tenni. A hatóság központi honlapjának URL címe az következő: www.kozbeszerzes.hu

Erről a honlapról, a jobb felső sarokban található „KBEJ/KBA belépés” feliratú linkről vagy a fent rögzített közvetlen linkről érhető el a bejelentkezési felület. Sajnos a felületnek és a közzététel lépéseinek ismertetése meghaladná a jelen bejegyzés terjedelmét, ezért azt kénytelen vagyok most mellőzni.

Ha bejelentkeztünk ajánlatkérőként és megvan a közbeszerzési tervünk, még mindig van egy feladatunk a konkrét eljárás előkészítése előtt. A Kbt. szerint az ajánlatkérő köteles ugyanis meghatározni a közbeszerzési eljárásai előkészítésének, lefolytatásának, belső ellenőrzésének felelősségi rendjét, a nevében eljáró, illetve az eljárásba bevont személyek, valamint szervezetek felelősségi körét és a közbeszerzési eljárásai dokumentálási rendjét. Ennek körében különösen meg kell határoznia az eljárás során hozott döntésekért felelős személyt, személyeket, vagy testületeket.

Ha az ajánlatkérő nem rendelkezik általános jellegű közbeszerzési szabályzattal, illetve nem kíván ilyet alkotni, akkor az is elegendő, ha legkésőbb a közbeszerzési eljárás előkészítését megelőzően eseti jelleggel az adott közbeszerzési eljárásra vonatkozóan határozza meg a fent írtakat.

Amint mindezzel készen vagyunk, akkor nekiláthatunk a munka dandárjának és elkezdhetjük előkészíteni az eljárásunkat. Fontos figyelembe venni, hogy a részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint az uniós értékhatárt elérő árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén, továbbá az ötszázmillió forintot elérő értékű építési beruházások közbeszerzéséhez az ajánlatkérő köteles felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó segítségét igénybe venni.

Ne tévessze meg a fenti szabály, egyéb esetekben is javasolt az eljárás jogszerű lebonyolítása érdekében hozzáértő közbeszerzési szakember segítségét kérni.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja