Te, lépcsőházban bagózó kedves szomszéd, reszkess!

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2017.11.30 | Ingatlan

Talán nem eltúlzott kimondani, hogy mindenki – legyen az bagós vagy nem bagós – örült annak, amikor betiltották a dohányzást a kocsmákban, hiszen senki sem szereti, ha a ruhája füst szagú, nem is beszélve az egyértelmű és súlyos egészségügyi következményekről. A közterületeken és a vendéglátóhelyeken már kezd megoldott lenni a „cigihelyzet”, de mi a helyzet a társasházakban?

Már az elején lelövöm a nem meglepő poént: a társasházi törvény alapján tilos a zárt, közös tulajdonú helyiségekben dohányozni (tehát a gang, udvar nem tilos, legfeljebb illetlen).

Azonban nem sokat ér a tiltás, ha a közösségi együttélés alapvető szabályát be nem tartó lakó úgy dönt: ne szóljanak bele, hogy ő hol dohányzik. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a szankciója annak, ha a lakók fütyülnek a tiltásra.

Sok társasházban ezt a kérdést úgy próbálják megoldani, hogy a házirendet megsértő lakókra a társasház „büntetést” szabhat ki, azonban érdemes tudni, hogy ez a megoldás nem kerek.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Mint ahogyan azt már egy korábbi bejegyzésünkben taglaltuk, a Kúria 2015-ben közzétett döntésében részletesen foglalkozott a kérdéssel, és arra a következtetésre jutott, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában a társasház „hatósági jogköre” jogellenes.

Mi lehet a megoldás? Főváros IX. kerületének önkormányzata például rendeletben szabályozta a közösségi együttélés szabályaira vonatkozó rendelkezéseket, illetve ezek megsértésének szankcióját. A rendelet alapján 200.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható lakóépület házirendjének előírásait nem tartja be, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, tehát az is, aki a dohányzási tilalom szabályai ellen vét.

De mit tehetünk, ha történetesen nem a IX. kerületben lakunk (azon kívül, hogy költözünk)? Először is érdemes utánanézni, hogy az önkormányzat fogadott-e el hasonló szabályokat.

Ennek hiányában már erősen szűkül a társasház mozgásköre. A szigorú nézésen kívül marad még az a lehetőség, hogy a közös képviselő dühös leveleket küld a renitens lakó részére, ezt esetleg még meg lehet fejelni egy nem eltúlzott mértékű adminisztratív költséggel (sok kicsi sokra megy), vagy a társasház birtokvédelmi eljárás kezdeményezhet, azonban ennek sikeressége a bizonyítás nehézségei miatt kétségesek.

Mi a helyzet akkor, ha a társasház lakóinak nagy része dohányzik? Ha az összes tulajdonos 4/5-e úgy dönt, a házirend eltérhet a tiltó szabálytól és nyugodt szívvel lehet pöfékelni a lépcsőházban. De mielőtt szélsebesen döntenénk a kérdésben abba is gondoljunk bele, hogy az 1/5-be tartozó kisgyermekes család számára ez nagyon nem lesz baráti, és minden joggal várható a társasházi határozat megtámadása arra hivatkozással, hogy a szabad dohányzás a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár. A kereset nagy valószínűséggel megértő fülekre találna.

Ingatlan adásvétel, közös költség-tartozással kapcsolatosan forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja