Ügyvédi ellenjegyzés videochaten keresztül? Hogyan?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2018.04.12 | Ingatlan

Újdonságként szolgálhat még napjainkban is az a tény, hogy az idei évben új ügyvédi törvény lépett hatályba hazánkban. Az új törvény sok változást hozott az életünkbe, amelyek közül az ügyvédi ellenjegyzés egy speciális, új szabályát kívánjuk blogbejegyzésünkben röviden bemutatni.

Korábbi cikkünkben már hivatkoztunk rá, de most is leszögezzük, hogy az ügyvédi ellenjegyzésnek nem kell egy időpontban keletkeznie az okiratot aláíró felek aláírásával. Időben – meghatározott feltételek esetén – eltérhetnek egymástól. Viszont az ellenjegyzés nem lehet korábbi, mint a felek aláírása.

Gyakran fordul elő ugyanakkor a praxisunkban az a helyzet, hogy az okiratot aláíró fél külföldön él vagy külföldön tartózkodik, és nem megoldható az ellenjegyző ügyvéddel való személyes találkozás. Erre az esetre vezette be az alábbi új szabályozást a jogalkotó.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény alapján, amennyiben az okiratot ellenjegyző ügyvéd az okiratot aláíró felet már korábban beazonosította, úgy az aláíró fél az okirat aláírását, vagy az aláíró fél az okiraton szereplő aláírás sajátjaként való elismerését elektronikus hírközlő hálózaton keresztül – a mozgóképet, valamint a hangot egyidejűleg továbbító és rögzítő eszköz igénybevételével – is megteheti és tájékoztathatja erről az ellenjegyző ügyvédet. Az erről készült rögzített felvételt az ellenjegyző ügyvéd az ellenjegyzett okirattal együtt köteles megőrizni.

További kedvezményként a törvény biztosítja, hogy a fenti esetben az ellenjegyző ügyvéd helyett eljárhat az ellenjegyző ügyvéd helyettesítésére jogosult személy vagy, az ellenjegyző ügyvéd megbízásából eljáró, a saját EGT-államában ügyvédi tevékenységet gyakorló, nyilvántartásba vett személy is, azzal a feltétellel, hogy a helyettesítés tényét, továbbá utóbbi esetben az eljáró személy tanúsítására való jogosultságát is fel kell tüntetni az ellenjegyzésben arra vonatkozóan, hogy az okiratot a felek előtte írták alá vagy az okiraton szereplő aláírást előtte sajátjukként ismerték el.

Ezzel az új szabályozással jelentősen egyszerűbbé vált a külföldön élő vagy külföldön tartózkodó, korábban már (be)azonosított megbízók által aláírt okiratok ellenjegyzése.

Fontos kiemelni azonban, hogy a fentieket az ügyvédi tevékenységre vonatkozó megbízási szerződés megkötése előtt csak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. LIII. törvényben foglalt ügyfélazonosítási kötelezettség teljesítése után tudja az ellenjegyző ügyvéd ellátni.

Ha Önnek is hasonló problémája merül fel, forduljon bátran az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez, akik garantáltan tudnak segíteni problémás ügyeiben!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja