Új lehetőségek a közigazgatási perekben

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2024.03.21 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Jól ismert, és talán túlzás nélkül állítható, hogy a jogkereső közönség által közkedvelt lehetőség a közigazgatási eljárásokban, amikor a hatóság saját hatáskörben módosítja vagy visszavonja a döntését.

Csak a rend kedvéért idézzük fel, hogy erre a hatóságnak két módon van lehetősége:

  • az ügyfél által benyújtott keresetlevél alapján vagy
  • hivatalból.

Mindkét esetben feltétele a döntés visszavonásának vagy módosításának annak jogszabálysértő jellege.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ezen jogintézményhez kapcsolódóan léptek életbe a közigazgatási perekre vonatkozó új rendelkezések.

Egy általános szabályt elöljáróban itt is meg kell említeni.

Mivel jellemzően a keresetlevelet a közigazgatási ügyben eljárt hatóságnál kell benyújtani, a keresetlevelet annak benyújtásától számított 30 napon belül kell az ügy összes iratával együtt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósághoz továbbítani.

Amennyiben a keresetlevél azonnali jogvédelem iránti kérelmet is tartalmaz, a keresetlevelet a benyújtástól számított 5, többfokú közigazgatási eljárásban hozott cselekmény, illetve a járási (fővárosi kerületi) hivatal eljárása esetén – a benyújtástól számított 3 napon belüli felterjesztést követően – 8 napon belül kell az ügy irataival együtt a bírósághoz továbbítani.

Ezt egészíti ki az az új eljárásjogi szabály, mely szerint amennyiben a közigazgatási szerv a keresetlevél továbbítására nyitva álló határidőn belül a keresetlevél alapján a közigazgatási cselekményt módosítja vagy visszavonja, a keresetlevelet a jogszabály által előírt határidőben akkor is továbbítani kell a bírósághoz, ha a felperes nyilatkozatra nyitva álló határideje nem telt el.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Amennyiben a közigazgatási szerv a jogsérelmet a keresetlevél felterjesztésére nyitva álló határidőn belül orvosolja, fel kell hívnia a felperest nyilatkozattételre, hogy a jogsérelem orvoslását elfogadja-e.

Ha a felperes határidőben nem nyilatkozik arról, hogy a jogsérelem orvoslását nem fogadja el, akkor a keresetlevelet nem kell továbbítani a bírósághoz, hanem hatálytalannak kell tekinteni.

Abban ez esetben, amennyiben a felperes a jogsérelem orvoslásával nem ért egyet, a védiratban utalni kell a jogsérelem orvoslására, a jogsérelem orvoslására tett cselekmény felperes vagy más általi időközbeni megtámadására és a keresetlevélhez kapcsolódó intézkedésekre, továbbá a felperes nyilatkozatát, valamint a jogsérelem orvoslása érdekében tett döntés másolatát vagy a cselekményt egyéb módon alátámasztó iratot a védirathoz csatolni kell.

Ebben az esteben a per lefolytatásra kerül.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja