Változó CSOK-szabályok – könnyebb lesz az igénylés

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.03.08 | Ingatlan

Gyorsabb ügyintézés, egyszerűbb feltételek – március 15-től módosulnak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésének szabályai.

A frissen kihirdetett jogszabály-módosítás alapján 2018. március 15. napjától módosulnak mind az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásra vonatkozó, mind pedig a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető kedvezmények szabályai.

Egyszerűsödnek a feltételek igazolásának szabályai: a jövőben nem szükséges minden feltétel fennállásáról igazolást benyújtania, elegendő lesz, ha a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tesz. Így például elegendő lesz nyilatkozatot tenni a fennálló házasságról, az igényléssel érintett gyermekekről, a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről.

Továbbra is szükséges benyújtani az adásvételi szerződést, az e-építési naplót és a tb-jogviszony igazolását.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Az új szabályok hatályba lépését követően a bankoknak gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így a lakásvásárlási ügyekben 30 napon belül, az építkezéseknél pedig 60 napon belül döntést kell hozniuk. Lényeges, hogy ha a kérelem kiegészítése szükséges, a hiányok pótlásának ideje nem számít bele az ügyintézési határidőbe.

Fontos változás, hogy a CSOK iránti kérelem benyújtására megállapított határidő két hónappal hosszabb lesz, a korábbi 120 nap helyett az adásvételi szerződés aláírásától számított fél éven belül kell benyújtani a kérelmet.

Lényeges újdonság, hogy CSOK-ot már nem csak hazai tb-jogviszony alapján lehet igényelni, hanem EGT-tagállamból hazatérő családok is igénybe vehetik, ha megfelelően igazolják a külföldi tb-jogviszonyt, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Március 15-étől akkor is lehet CSOK-ot igényelni, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.

Az otthon bővítése esetén a már folyamatban lévő építési munkákra is lehet CSOK-ot igényelni, továbbá akár minden költség fedezhető a CSOK-ból a támogatás összegéig.

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti – 5 millió forint összeghatárig – az adó visszatérítését. Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik.

Ingatlanvásárlással, lakáscélú támogatással kapcsolatosan forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja