Változó jogorvoslati rendszer a környezetvédelmi eljárásokban

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2024.06.27 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Lassan már kezd kikopni az emlékezetből, amikor még az első fokú hatósági döntésekkel szemben fellebbezésnek volt helye. Egy nemrég megszületett jogszabály-módosítással most bizonyos ügyekben ismét visszaállt ez a rendes jogorvoslati lehetőség.

A változás egyes környezetvédelmi hatósági eljárásokat érint. Az érintett eljárások az alábbiak:

• a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rend. 1–3. számú mellékleten alapuló eljárások, valamint
• a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rend. 26. § szerinti jogkövetkezményeket megállapító elsőfokú döntések.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ez utóbbi döntések köre az egységes környezethasználati engedély nélkül folytatott tevékenység vagy annak egy részének gyakorlása korlátozása, felfüggesztése vagy megtiltása.

A fellebbezést a környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárhoz kell benyújtani.

Az új eljárási szabályokat a 2024. július 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

A fenti módosításhoz értelemszerűen a környezetvédelmi hatóságok rendszerének változása is társult.

2024. július 1-jétől országos illetékességű környezetvédelmi hatóságként kormányrendeletben hatáskörébe utalt hatósági ügyekben a Pest Vármegyei Kormányhivatal jár el, országos illetékességű másodfokú környezetvédelmi hatóságként kormányrendeletben hatáskörébe utalt hatósági ügyekben pedig a környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár jár el.

Az országos környezetvédelmi hatóság, valamint a területi környezetvédelmi hatóság hatáskörébe tartozó közigazgatási hatósági ügyek vonatkozásában az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szerinti felügyeleti jogköröket a környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár gyakorolja.

Mivel a módosított jogszabályok erre vonatkozóan külön előírást nem tartalmaznak, a fellebbezést az általános szabályok szerint a döntés közlésétől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni.

A 2024. július 1. napját követően indult, valamint a megismételt eljárásokban hozott határozatokban érdemes tehát odafigyelni a jogorvoslati felhívásra, és nem automatikusan a bírósághoz fordulni.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja