Vége a Kánaánnak, elvesztettek egy kedvezményt a kkv-k!

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2020.01.23 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Több korábbi blogbejegyzésben foglalkoztunk a hulladékgazdálkodás szankciórendszerével, ezen belül is a bírság kiszabásának feltételeivel, szabályozásával.

Fontos eleme volt mindeddig a szabályozásnak – és itt nem csak a hulladékgazdálkodási bírságról, hanem egyéb hatósági bírságról is beszélünk –, hogy a hatóságok a kis- és középvállalkozásokkal szemben kizárólag az első esetben előforduló jogsértés esetén – bizonyos kivételektől eltekintve – bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmazhattak.

Ez a kedvezmény szűnt meg 2020. január 1-jétől a kkv-k számára a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről és egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2019. évi LXVII. törvény hatályba lépésével.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Átalakulás az Ecovisnál – Az Ecovis Hungary Legal új tulajdonosi körrel és módosított néven működik tovább

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A kedvezmény megvonásának oka vélhetően jogharmonizációs jellegű.

A fenti törvény vonatkozó szakaszához fűzött indokolás alapján ugyanis a módosítást a 165/2014/EU rendelet 41. cikkével való összeegyeztethetősége tárgyában indított EUP (2019) 9386 EU Pilot eljárás tette szükségessé.

A korábbi hatályos szabályozás ugyanis több jogértelmezési kérdést vetett fel.

Részben azt, hogy a nem magyar, de uniós kkv-kkal szemben nem volt alkalmazandó a kedvezményszabály, ezáltal különbséget tett a honos és nem honos jogsértők közötti szankcionálásban, a jogsértéstől függetlenül.

Másrészt a figyelmeztetés intézménye a jogalkotó szerint nem minden esetben felelt meg a szankciókkal szemben támasztott azon követelménynek, hogy legyen arányos a jogsértéssel és kellő visszatartó erővel bírjon.

Mindezek alapján 2020. január 1-jétől a kkv-knak indokolt és javasolt még körültekintőbben eljárni, és fokozottan jogkövető működést folytatni, mivel már az első jogsértés során közigazgatási bírságot alkalmazhat az eljáró hatóság.

INGATLANÜGYEK JOGI GYAKORLATA E-learning

Ingatlanközvetítés, Ingatlantranzakciók adó- és illetékvonzatai, Termőföld tulajdonjogának megszerzése és a földhasználat, Társasházi tetőtér beépítések jogi problematikája
Videókonferencia (Videók hossza: 556 perc)

Oktatók: Dr. Jean Kornél, Dr. Kálmán Kinga, Dr. Zalavári György
ÜGYVÉDEK: 8 kreditpont!!!
Ár: 21.900 Ft + áfa helyett 17.900 Ft + áfa

Részletek, jelentkezés >

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja