Hatékony vitarendezési fórum: egyezségi kísérletre idézés

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. Dr. Sándor Géza | 2021.03.18 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A perindítást megelőző egyezségi kísérletre történő idézés – különösen az egyszerűbb jogvitákban – gyors és költségkímélő vitarendezési fórumként szolgálhat a jogkereső állampolgároknak.

A Polgári Perrendtartás által rögzített eljárási szabályok lényege, hogy a jogvitával érintett fél a per megindítását megelőzően a perre egyébként is hatáskörrel és illetékességgel rendelkező járásbíróságtól vagy törvényszéktől kérheti, hogy a másik felet a bíróság idézze meg egyezségi kísérletre.

Az eljárás gyorsnak tekinthető, hiszen a bíróság az egyezségi kísérlet határnapját a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belüli időpontra tűzi ki.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Amennyiben a feleknek sikerül egyezséget kötniük, azt a bíróság jegyzőkönyvbe foglalja. A bíróság által jóváhagyott egyezségnek ugyanaz a hatálya, mint az ítéletnek: ha azt valamelyik fél nem teljesíti, akkor végrehajtás útján kikényszeríthető.

Ha a kitűzött határnapon nem jött létre egyezség, a bíróság az eljárást végzéssel eredménytelennek nyilvánítja és lezárja. A bíróság a kérelmezőt meg nem jelenése esetén – a megjelent ellenfél kérelmére – az okozott költség megtérítésére kötelezi.

Fontos eljárási szabály, hogy a törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyekben az egyezségi kísérlet során is jogi képviselőt kell megbízniuk a feleknek.

Az egyezségi kísérletre való idézés relatíve kevés költséggel jár, hiszen a fizetendő illeték összege legfeljebb 15 000 forint, de a költségkedvezményre vonatkozó szabályok ugyanúgy alkalmazhatók, mint a peres eljárásokban.

Bíróság elé idézés akkor is kérhető, ha a felek között korábban közvetítői eljárás volt folyamatban, és az ott létrejött megállapodást valamelyik fél bírósági egyezségbe kívánja foglaltani. Ebben az eljárásban már nem kötelező a jogi képviselet, és a bíróság ugyanúgy a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belüli időpontra tűzi ki az egyezségi kísérlet határnapját.

Az egyezségi kísérletre idézéssel tehát a vitában álló feleknek lehetőségük van viszonylag gyorsan és alacsony költségek mellett megvitatni az ügyüket a bíróság mint legfőbb vitarendezési fórum előtt, majd a bíróság közreműködésével egyezséget kötni.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

Dr. Sándor Géza

Dr. Sándor Géza
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
geza.sandor@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja