Hogyan (és hogyan nem) köthet szerződést egy gyerek?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél Dr. Fehér Attila LL. M. | 2022.03.03 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A Polgári Törvénykönyv szabályai szerint kiskorú az, aki a 18. életévét nem töltötte be (egy kiskapu van csak: a kiskorú a házasságkötéssel nagykorúvá válik, legkorábban házasodni 16 évesen lehet). 

A kiskorúságon belül a polgári jog szabályai megkülönböztetnek korlátozottan cselekvőképes kiskorút, aki a 14. életévét betöltötte, és cselekvőképtelen kiskorút, aki a 14. életévét nem töltötte be (a korlátozott cselekvőképesség és a nagykorúság eléréséhez a születés percét és óráját nem, csak a napját kell számításba venni, az ember a születésnapja nulladik órájától válik korlátozottan cselekvőképessé vagy nagykorúvá). 

A megkülönböztetésnek a kiskorú szerződéskötésének körében (is) van jelentősége. 

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Cselekvőképtelen kiskorú

Főszabály szerint a kiskorú szerződést nem köthet: a cselekvőképtelen kiskorú jognyilatkozata semmis; nevében törvényes képviselője jár el.

A cselekvőképtelenség miatt nem semmis a cselekvőképtelen kiskorú által kötött és teljesített csekély jelentőségű szerződés, amelynek megkötése a mindennapi életben tömegesen fordul elő, és különösebb megfontolást nem igényel. 

Magyarul, ha a 12 éves gyermeket édesanyja leküldi a boltba, hogy bevásároljon, a létrejövő szerződés (azaz a bevásárlásra vonatkozó adásvételi szerződés) semmisségére nem lehet hivatkozni. A rossz hír tehát, hogy ha a gyermek tartós tejet vesz friss tej helyett, anyuka nem hivatkozhat semmisségre. 

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Korlátozottan cselekvőképes kiskorú

A korlátozottan cselekvőképes kiskorú az alábbi körben tehet jognyilatkozatot (tehát köthet szerződést) a törvényes képviselő hozzájárulása nélkül is:

  • megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket (ide tartozik egy mozijegy, a mindennapi étkezéshez szükséges vásárlás, tehát azok a tételek, amik különös megfontolást nem igényelnek),
  • rendelkezhet munkával szerzett jövedelmével, annak erejéig kötelezettséget vállalhat [ha a kiskorú 18. életéve betöltése előtt a karrierje során (akár megbízási, akár munkajogviszonyban) jövedelemhez jut, ezzel ő szabadon rendelkezhet azzal, hogy ha továbbra is egy háztartásban él a törvényes képviselőkkel, a háztartás költségeihez köteles hozzájárulni],
  • köthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez (ide tartoznak a különböző ingyenes juttatások, pl. ajándékozási szerződés stb.).

Minden egyéb szerződés esetében a korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozatának érvényességéhez törvényes képviselője hozzájárulása szükséges, ennek hiányában a szerződéses akarat érvénytelen, a szerződés nem jön létre. 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

Dr. Fehér Attila LL. M.

Dr. Fehér Attila LL. M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd │Tag
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
attila.feher@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja