DAC6 és az ügyvédi titok: itt a PM válasza!

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. Dr. Sándor Géza | 2021.03.04 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Korábbi bejegyzésünkben ismertettük a DAC6 előírásait, amelyet az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvénnyel (a továbbiakban: AKtv.) implementált a hazai jogalkotó.

A DAC6 által az adótervezésben közreműködőkre telepített jelentéstételi kötelezettségek rendkívül szigorúak az adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó, határokon átnyúló konstrukciókat érintően. Az adótervezésben közreműködő személyi kör meghatározása pedig gyakorlatilag a nemzetközi ügyletekben érintett teljes tanácsadói spektrumot lefedi.

Tekintettel arra, hogy az ügyvédek is gyakori érintettjei az ilyen konstrukcióknak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke megkereséssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, hogy megállapítható-e az adójogi szakterületen tevékenységet folytató ügyvédek esetében a DAC6-adatszolgáltatási kötelezettség alóli mentesség az ügyvédi titokra hivatkozással, különös tekintettel az AKtv. 43/W. §-ára, amely szerint az adótervezésben közreműködő mentesül a 43/U. § (1) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség alól, ha e kötelezettség teljesítése a tevékenységét szabályozó jogszabályban rögzített titoktartási kötelezettség megsértését eredményezné.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A Pénzügyiminisztérium válaszában kifejtette, hogy álláspontja szerint sem az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (Üttv.), sem az AKtv. nem tartalmaz olyan speciális rendelkezést, amely az Üttv. titoktartási főszabálya alól kivételt engedne, „ezért az AKtv. 43/W. § (1) bekezdésének mentesítő szabálya minden olyan esetben alkalmazható lehet, ahol az ügyvédi tevékenységet folytató személy határokon átnyúló személyre szabott konstrukcióban közreműködőként vesz részt”.

A Pénzügyiminisztérium emlékeztet arra, hogy az AKtv. 43/W. § (1) bekezdésének második fordulata alapján ilyenkor az adótervezésben közreműködő ügyvéd köteles haladéktalanul értesíteni a többi adótervezésben közreműködőt, illetve ilyen közreműködő hiányában az érintett adózót az adatszolgáltatási kötelezettség fennállásáról.

A Pénzügyiminisztérium hivatkozik továbbá a határon átnyúló konstrukciókra vonatkozó adatszolgáltatási szabályokról 2021 januárjában kiadott tájékoztatójában rögzítettekre, miszerint amennyiben az ügyfél a titoktartási kötelezettség alól felmentést ad, akkor az ügyvéd adatszolgáltatási kötelezettsége is feléled.

A Pénzügyiminisztérium végül megjegyzi, hogy „az olyan határokon átnyúló konstrukcióknál, amelyek kidolgozása, forgalmazása, végrehajtás céljából történő elérhetővé tétele, vagy végrehajtásra való készen állása jelentősebb mértékben történő személyre szabás nélkül valósul meg, kérdéses, hogy felmerül-e az ügyvédi titok általi védelem. Amennyiben nem, akkor az adatszolgáltatási kötelezettség fennállhat, hiszen e konstrukciók személyre szabottak, így a Pénzügyminisztérium véleménye szerint ezek kidolgozása kapcsán az ügyvédi titokkal rendelkezni jogosult ügyfélről sem beszélhetünk.”

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

Dr. Sándor Géza

Dr. Sándor Géza
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
geza.sandor@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja