Külföldi országok tiltólistája III. – Speciális szabályok

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Sokolowski András | 2020.07.23 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Cikksorozatunk első részében megvizsgáltunk, hogy pontosan mit is jelent a külföldi országok piros, sárga és zöld színnel való megjelölése. Továbbá, hogy ez miképpen befolyásolja a magyar állampolgárok életét. Legutóbb pedig számba vettük a külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályokat és a külön méltányolható okokat.

Jelen cikkünkben pedig a Kormány járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) számú Korm. rendeletének egyéb, speciális szabályait tekintjük át.

A Magyarországon átutazó személyek, azaz a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphetnek. De csak abban az esetben, ha a belépéskor alávetik magukat egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg. A belépés további feltétele, hogy a külföldről érkező nem magyar állampolgár rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, valamint a célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított legyen.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A fentieknek megfelelő átutazó forgalom be- és kilépésére szolgáló közúti határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát, a pihenőhelyeket és a Magyarország elhagyására rendelkezésre álló, legfeljebb 24 óra hosszúságú időkeretet, az országos rendőrfőkapitány határozza meg és teszi közzé a rendőrség hivatalos honlapján. Az átutazó személy a fentiek szerint kijelölt pihenőhelyeken történő megálláson kívül a meghatározott útvonalon való haladását csak azonnali beavatkozást igénylő műszaki vagy egészségügyi szükséghelyzetben szakíthatja meg, és állhat meg.

További speciális szabály a korlátozott sávban történő határátlépés lehetősége. Mely szerint a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

A nemzetközi sporteseményekre, sportolókra, valamint sportszakemberekre vonatkozóan a rendelet külön rendelkezéseket tartalmaz.

Ennek értelmében a sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője – a néző kivételével – Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, sportszakember, valamint a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy, illetve a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportrendezvény esetében, a sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy a sárga vagy a piros jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére akkor léphet be, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, a rendeletben meghatározott kritériumoknak megfelelő SARS-CoV-2 teszt negatív eredményt mutat.

A rendelet a fentieken túl még további speciális szabályokat is tartalmaz, melyeket cikksorozatunk következő, záró részében ismertetünk.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja